DELA

Böcker gör livet värt att leva

Igen vill jag tala om vikten av läsning och vikten av tidiga insatser i barns inlärning. Det borde vara självklarheter som inte behöver sägas.

Men så är det tyvärr inte. När man inte kan läsa är man utanför. Det vittnar många av de unga som upplever att de inte har knäckt koden till läsandet ännu. Man är inte dum men man är utanför.

Och de har rätt. Läsning gör skillnad. 80% av vårt ordförråd kommer från tryckt text. En 7 åring har ett ordförråd på 5 000–7 000 ord.

En 17 åring som läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har ca 50 000–70 000 ord i sitt ordförråd. En 17 åring som inte läst och/eller lyssnat till texter har bara ca 15 000–17 000 ord i sitt ordförråd.

För att klara ett dagligt liv som vuxen människa behöver man ett ordförråd på minst 50 000 ord för att kunna hänga med.

Kunna förstå alla nyhetssändningar, tidningstext och instruktioner och anvisningar vi stöter på.

Hur inkluderande ska vi vara i vårt samhälle? Är det värt lite extra skattepengar att satsa på barns läsande i första hand, för att vinna mängder samhällsekonomiskt om 10-15 år.

Som assistent i skolan, när jag ofta fick ta hand om de stökigaste eleverna. De som kom från små kommuner där de ofta flyttats upp trots bristande kunskaper för att det inte fanns resurser till speciallärare och assistenter.

Då upplevde jag elever som inte visste var England, Frankrike eller Tyskland låg. Att förklara bakgrunden till och hur andra världskriget startade och fortsatte för den personen var inte lätt.

En annan trodde att Prinsessan Victoria var dotter till Finlands kung. Det är 14–15 åringar jag pratar om, unga människor som nästan gått ut högstadiet. Men hade man läst för dem hade deras allmänbildning nog varit bättre.

Att säga att ansvaret för läsningen ska vara enbart på kommunerna gör att vi i lagtinget undantar oss det ansvar vi har för att göra samhället lite mer inkluderande.

Därför fortsätter jag att påpeka att läsprogrammet bör få en fortsättning även under den här regeringen.

Det är försent för många elever, men det kommer nya årskullar hela tiden.

Till sist vill jag påminna alla om att det finns både antikvariat och bokhandlar på Åland. På till exempel Emmaus kan man köpa pocketböcker för en euro styck.

Så vill man ge bort bra och billiga julklappar (för de av er som firar sånt) så är det bara att gå dit.

Böcker, så tidigt som möjligt är vad som gör livet värt att uppleva.

Och läsning ger en person språket att förmedla vad man upplevt.

Igge Holmberg (S)