Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Besiktningsbefria äldre bilar och motorcyklar

Idag är bilar och motorcyklar äldre än 30 år och som är veteranbesiktigade befriade från årlig besiktning. Det är ett riktigt bra regelverk då dessa fordon körs väldigt sparsamt och vårdas ömt av sina ägare, men det kräver att fordonen är nästan helt i originalskick.

Vi har idag väldigt många äldre fordon som är renoverade med modernare teknik och andra modifieringar som gör att dom inte går att veteranbesiktiga. Dessa fordon är minst lika trafiksäkra som dom veterangodkända fordonen och körs oftast väldigt sparsamt med per år.

Ålands framtid har som motto att minska byråkratin och göra vardagen lättare för alla som bor på Åland. Ett steg i den riktningen är att införa besiktningsbefrielse för alla fordon när dom uppnår en viss ålder. Därför skall vi jobba för att likt Sverige införa en rullande 50-årsgräns för besiktning av bilar.

Det innebär att alla bilar som är äldre än 50 år blir besiktningsfria om dom har varit besiktigade senast året innan dom blir 50 år. För motorcyklar är gränsen satt till 40 år. Är bilen äldre än 50 år (motorcykel 40 år) och inte har en gällande besiktning så besiktar man bara en gång till och efter det blir den besiktningsbefriad för all framtid.

Känner man sig osäker som bilägare av en gammal bil och vill veta till exempel att bromsarna är ok, så skall det naturligtvis vara fullt tillåtet att boka in en besiktning som en typ av kontroll.

PELLE HÄGGLUND

LAGTINGS- OCH KOMMUNALVALSKANDIDAT, ÅLANDS FRAMTID