DELA

Bered en väg för elkabeln

Det är med en blandning av leende och öppen mun jag mottar informationen om att landskapsregeringen plötsligt bantat priset på den omtalade elkabeln till Finland med 20 miljoner euro.
Leendet kommer från mig som elkonsument och skattebetalare. Den öppna munnen från mig som väljare och kandidat i höstens val:
Är det så här som ärenden bereds inom landskapsregeringen?
Att en investering på 125 miljoner plötsligt blir 20 miljoner billigare är ju inte en liten, utan en avsevärd skillnad. Likaså att elpriset nu beräknas höjas med drygt 5 procent istället för 15 procent eller kanske endast med dryg 2-2,5 procent om landskapet lyckas förhandla bort gränstariffsavgiften i Sverige.
Av detta kan man inte dra någon annan slutsats än att finansministern inte hade torrt på fötterna då han lämnade det första förslaget på 125 miljoner euro – ett förslag som han och det liberala partiet dessutom försvarade med händer och tänder och skulle driva igenom innan valet.
Det var då Obunden Samling tryckte på ”pausknappen” och krävde en rad fakta på bordet. Nu då landskapsregeringen och finansministern med stor support från Obunden Samling betat igenom den obundna kravlistan så landar alltså priset på elkabeln på 105 miljoner.
Man kan bara säga: Grattis landskapsregeringen! Det gjorde ni bra! Sedan är det upp till ålänningarna att välja om det är så här Åland ska lotsas den närmaste fyra åren.

Ove Andersson, kandidat i lagtings- och kommunalvalet för ObS i Mariehamn.