DELA

Behåll sommartiden

Det är viktigt att behålla östeuropeisk tid och behålla sommartiden. Åland ligger längst västerut i tidszonen, det betyder att vi får ljusaste och varmaste kvällarna. Åker du österut blir kvällarna allt kortare för varje mil du åker.

Men även om du åker västerut så blir kvällarna kortare, då klockan ändrar. Detta medför att vi har en timme längre ljust och soligt på uteserveringarna än vad man har På andra sidan Ålandshav.

Har hört många turister nämna de långa varma kvällarna på Åland. Finns många campare i Käringsund, som har valt Åland just för de långa kvällarna. Annars hade de lika bra stannat på svenska sidan och sluppit kostnaden för färjan.

Att ta bort detta privilegium Åland idag har är katastrof. Högsommaren, kanske det inte spelar så stor roll, men försommarkvällarna och sensommarkvällarna blir en timme kortare och kallare, och det märks.

Vi vill inte ha kortare och kallare sommarkvällar!

Krögarna med uteserveringar och kaféer vill inte ha kortare och kallare sommarkvällar. Det blir ett ännu dödare Åland.

Det är östeuropeisk sommartid som vi ska ha året runt. Vi vill inte att solen går upp 5 och ner 20 i mitten på augusti när den idag går upp 6 och ner 21. De flesta börjar jobba först 7 eller 8 så morgonsolen är bortkastad, medan 21 sitter man på altan och umgås. I december går solen ner 15.30 och skulle vi välja finsk sommartid året runt 16.30. Med svensk tid 14.30.

Att välja svensk tid är att kasta bort 365 timmar kvällssol under ett år.

Behåll finsk sommartid året runt.

ÅLÄNNING SOM GILLAR VARMA SOMRIGA SOLIGA KVÄLLAR