DELA

Behåll småskaligheten

Tänk Er in i en 4-årings värld. Ni kommer till ett av två daghem i Mariehamn vid 8-tiden på morgonen. Till en stökig miljö, där decibel nivån är hög på grund av att dagiset är över fullt med 100-200 barn. Ni möter en från personalen vars uppgift är att pricka av barnen från en lista för att se om alla barn finns kvar på dagiset, detta gör denna person flera gånger per dag. Lunch är det varje dag klockan 11.30 men i dag på grund av snökaoset där ute så har matbilen blivit försenad två timmar och din glutenfria portion uteblir. Centralköket hade helt enkelt missat din matportion, så du får din portion ännu en timme senare.
Du är nyfiken på allt som en helt vanlig 4-åring och frågar personalen var maten kommer ifrån, hur maten har kommit på tallriken. Du får som svar att maten görs i ett storkök långt härifrån och som sedan körs ut med en bil. Är det miljövänligt? Det här är naturligtvis ett skräckscenario, men som tyvärr kan vara vardag för våra barn om 10 år om vi fortsätter att stänga alla de små daghemmen i Mariehamn.
Min personliga åsikt är att behålla småskaligheten i en familjär miljö. Där maten görs på plats och ställe i en hemtrevlig miljö. Där dagispersonalen har tid att skapa trygghet för varje enskilt barn. Inte bara de som mest behöver det, utan för alla. Små som stora behöver bli sedda. En trygg uppväxt är grunden för det vuxna livet. Vill vi verkligen ”spara in” i dag för att i framtiden betala det dubbla? Mariehamn vill växa och få flera inflyttade. Ja! Men vi bör behålla småskaligheten i bland annat. barnvården. En storstadsbo som vill flytta hit, vill troligtvis undvika stora daghem där personalen inte har koll på barnen. Eller? Mariehamn är Mariehamn, inte Stockholm eller Helsingfors.
Jonny Landström (ÅF)
Lagtingsvalet Nr. 114
Kommunalvalet i M:hamn Nr. 528