DELA

Bättre villkor för studeranden behövs

Att studeranden gärna vill ha höjt studiebidrag lär väl ingen bli förvånad över. Alla vi som nån gång studerat, och/eller har ungar som studerar, vet att man inte lever fett under den tiden.
En sak jag aldrig förstått är varför föräldrarnas inkomster ska påverka studiebidraget. Bort med den dumheten. Och bor man hemma så får man självklart inget bostadstillägg. Men något annat borde det inte påverka. Många vill nog hellre ha billiga studentbostäder än att tvingas bo hemma. Det borde samhället satsa mer på.

Varför får man inte studiebidrag direkt när man fortsätter studierna efter nian utan måste vänta tills man fyller 17? Ännu en konstig byråkratgrej som är svår att förstå.
Att kunna jobba under sommaren och en del helger under vintern är viktigt när man studerar. Inte bara för att få in litet pengar. Utan också för att lära sig vad ett jobb handlar om och få ihop litet arbetslivserfarenhet att visa upp för kommande arbetsgivare när studierna är över.

Jag vill ta bort inkomsttaket så att man kan tjäna vad man lyckas få ihop utan att det påverkar studiebidraget. Och litet smidigare anställningsregler när man anställer studeranden skulle garanterat skapa fler möjligheter att jobba under studierna.
Det går att göra mycket för studeranden utan att det kostar samhället skjortan. Om man bara vill. Och drar man ned på onödig byråkrati blir det mer pengar över till vettigare saker.
Erik Schütten (Åf)
LT 124 och Saltvik 548