DELA

Bättre fly än illa fäkta?

Ålands turistnäring och ålänningarna behöver en familjepark, ett lekland. Som Leif Holmblad ifrågasätter jag att inte 45 aktieägare ställer upp och satsar de resterande för parkens överlevnad, utan kastar yxan i sjön. Bevisligen har tydligen parken inte misskötts och den har mottagits med stort intresse.

Grundkostnaderna för blev tydligen större än beräknat, intäkterna lika så större än beräknat. Men det torde vara välinvesterade pengar. Området är endast utnyttjat till hälften. Att besökarna inte räckte till kan bero på att marknadsföringen blev lidande av den dåliga ekonomin.

Att ha en så stor anläggning att gå runt efter 1,5 säsong är väldigt svårt, näst intill omöjligt. Men enligt parkchefen Mattias Eriksson går det på längre sikt. Det vore säker inte fel att komplettera parken med säsongsförlängande aktiviteter även för vuxna. I Sverige har det under de senare åren tillkommit nio familjeparker. Den nyaste finns i Umeå.

Eckerö kommuns före detta styrelseordförande Rune Söderlund sade i tidningen ”visst är vi duktiga”.

Upp till bevis. Det är troligtvis inte försent att rädda parken ännu. Eckerölinjen har redan med parken i sin marknadsföring för i år. Viking Line ställer säkert också upp eftersom rederierna konstant efterlyst aktiviteter på Åland.

Skall vi lyckas med turismen måste alla samarbeta och hjälpas år. Ett bra exempel är Stallhagen där ledningen gjort ett enastående arbete och fiskodlingen i Eckerö.

Nej, bättre fäkta än illa fly.

Runar Sandberg