DELA

Bästa klimataktivister: Rör inte våra barn!

Fredrika Fellman rubricerar sin senaste ledare: ”Den faktafrånvända tron och den nya missionen”.

Rubriken gav mig direkt en spänd förväntan om att skribenten äntligen har sett ljuset och ville skriva om det. Att klimatalarmismen är en faktafrånvänd tro och att den missioneras ut från ledarplats.

Hon inleder helt riktigt med: ”Klimatförnekare liknar allt oftare klimataktivismen vid en sekt eller religion där det inte är tillåtet att ifrågasätta etablissemanget.” Så är det. Även jag har i ett flertal insändare liknat klimatalarmismen vid en religion.

Men sedan fortsätter Fredrika Fellman med en oro, som hon noterat: ”Ett nytt mönster börjar dock träda fram: … personer som medvetet söker upp klimatkämpande grupper för att sprida desinformation.” Fredrika Fellman exemplifierar detta med facebookgruppen ”Klimataktion Åland” där tydligen icke-troende har sökt medlemskap och nu ”skapar dålig stämning”.

Jag förstår verkligen Fredrika Fellmans oro. Vi måste respektera andras tro. I alla sammanhang. Ni ska inte låta otrogna komma in i klimat-grupper och låta dem påpeka att klimatet varierade redan före människan fanns. Lika lite som de kan tolerera att icke-troende kommer in under gudstjänsten för att ropa ”Gud är död”, att någon kritiserar helgonstatyerna under en katolsk mässa eller att någon under fredagsbönen kommer in och skriker ”Muhammed var en pedofil!”. Syftet med detta skulle ju i så fall endast vara att häda andras religioner.

Men på torget/nätet i vår sekulariserade värld så måste vi kunna diskutera dessa religioner och ritualer utan att kalla varandra ateister, kuffar eller klimatförnekare. Alla är vi ju något av dessa. Alla måste visa respekt för allas lika värde.

Vi bör låta er i lugn och ro diskutera era ritualer och symbolhandlingar, men vi förbehåller oss vår självklara rätt att ifrågasätta Den Nya Religionen när ni eller någon minister kräver att allmänna skattemedel skall finansiera era ritualer och symbolhandlingar eller då ni, såsom nya religioner ofta gör, försöker missionera er tro på oss, eller på våra barn.

Vissa använder barn som självmordsbombare eller har barn som oskyldiga sköldar. På medeltiden använde vårt eget rättsväsende barn som vittnen i häxprocesserna då man ansåg att barn inte kunde ljuga. Ni utnyttjar nu barn i er mission.

Men bästa klimataktivister. Rör inte våra barn!

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Insändarskribenten missar poängen med ledaren. Syftet var att belysa problematiken i att blanda ihop åsikt med vetenskap, som i värsta fall skadar förtroendet för vetenskapen.

I övrigt har vi inga kommentarer.

FREDRIKA FELLMAN