DELA

Bästa beslutsfattare

Som tidigare skrivits står det i broschyrer där man skryter om Åland följande lögn: ”I ett småskaligt samhälle är det alltid lätt att nå beslutsfattare.”

Inget kan vara mera fel. De är på möte, långa möten. Ute, möte, lunch, långlunch, sjukskrivna, på semester, upptagna av tusen andra orsaker. Sedan då man kanske når någon säger dom: ”Nej det här är inte på mitt bord, ring den eller kanske den.”

Är det så här vi som röstar vill ha det? Absolut inte. Vem är den som ska få ordning i huset? Lantrådet? Förvaltningschefen? Tidningarnas redaktörer? Förändring måste det bli och tider för att ta beslut måste försnabbas.

Tiden från beslut till verkställande måste försnabbas kraftigt. Det får inte heller vara en skyddad verkstad där tjänstemän kan göra hur galna beslut som helst utan följder. Vissa utan att nämna namn har genom åren gjort så mycket illa i samhället, att på annan plats utanför Borgen hade det med 100 procents säkerhet gett en förtifemma i aktern.

Anställningstrygghet är en sak men detta är absurt och på gränsen till straffbart. Önskar alla en fin höst där ärliga vindar ska blåsa och städa upp.

KURRE I JURMO