DELA

Bäddat för brutna löften, Lib!

Ett stort grattis till valsegern, liberaler! Fast egentligen borde man kanske gratta alla missbrukare och deras anhöriga.

Liberalerna har nämligen gett oss ett gediget vallöfte i form av ett drog- och- brottsförebyggande program, innehållande inte mindre än 89 punkter!
Ambitiöst, verkligen! Fast lite undrar jag ändå. Är det försvarbart att genomföra inte mindre än 16 utredningar? Ansvaret för 13 av dessa utredningar kommer att ligga på landskapsregeringen, och inte mindre än elva av dem ska genomföras redan år 2008!
Dessutom har man tänkt tillsätta två nya offentliga tjänster och en politisk referensgrupp med luddigt ansvarsområde. Inte kan man väl på allvar mena att man ska genomföra allt det? Nog har man väl dragit till och skarvat en aning, för att det skulle se bra ut? Men då har man ett dilemma i liberalerna nu. Antingen sviker man sina väljare och bryter sitt skriftliga vallöfte, eller så håller man löftet och finansierar dessa utredningar och tjänster, men hur i så fall?
Genomför man bara en del av löftet, och vilka punkter prioriteras då? Lättast att "visa papper" på nästa gång det nalkas val, är ju just tillsatta tjänster och utredningar. Kommer man att prioritera dessa, och hur många har man beräknat att man kan hjälpa ur sitt missbruk under kommande fyra år då? Eller satsar man på det mer osäkra, akutvård och insatser på fältet ,och hur ska de då se ut?

Det finns fler punkter i detta program.Två vill jag lyfta ut och ifrågasätta i dag.
"Alla kommuner skall ha en alkohol- och drogpolitisk arbetsgrupp".
Låter bra, men vad ska uppgiften vara, och hur har man tänkt att en sån grupp ska besättas? Att sätta mänskor utan kunskap om dessa problem i en arbetsgrupp kan skada mer än det gör nytta. Alla vi som varit i kontakt med myndigheter eller vårdenheter i detta ärende vet att ett enda dåligt eller inkompetent beslut eller bemötande kan vara ödesdigert för en missbrukande mänska.
"Åländska ungdomar ska ha möjlighet att avtjäna fängelsestraff i drogfri miljö med möjlighet till svenskspråkig behandling för psykproblem och missbruk".
Låter bra, men var ska denna möjlighet garanteras? Inte på våra nuvarande fängelser i alla fall. Där finns en välorganiserad droghandel. Har man tänkt öppna ett åländskt fängelse?

Sen undrar man ju var man ska ta pengarna till detta från? Kanske man har tänkt dra in fartkontrollerna hos polisen för att de ska kunna ta över några av detta programs uppgifter? Men med tanke på lagtingsledamöternas framfart på vägarna skulle det inte kännas särskilt trovärdigt. Kanske man istället har tänkt öka antalet fartkontroller och finansiera programmet med influtna böter?
Utöver dessa ekonomiskt tunga punkter nämns ett stort antal lagändringar, övertagande av rikslagar och ändringar av rikslagar. Plus en hel del annat.
Jag tror inte att den kommande regeringen kommer att ha tid med några andra frågor än missbrukarfrågor denna mandatperiod. Antingen det, eller så är de tvugna att bryta sitt löfte. Aj, aj, Nu har ni satt er på pottkanten. Hur blir det, Lib? Brutna löften eller en kostsam utredningsorgie?

Cita Nylund
obunden samling