DELA

Avskaffa inte hembygdsrätten!

I en insändare i fredags i Ålandstidningen skriver ´´Ålands demokrati´´ att hembygdsrätten bör avskaffas. Jag kan inte dela denna åsikt.

Om systemet är orättvist eller inte kan säkert diskuteras, det håller jag med om. Allt kan förbättras. Därför skulle jag inte säga avskaffa hembygdsrätten utan modernisera den. Viktigt i denna fråga anser jag: minska byråkratin och underlätta tillgång till den åländska marknaden för icke åländska entreprenörer. Däremot tycker jag inte att man ska frikoppla den privata fastighetsmarknaden från hembygdsrätten.

Det har man gjort i andra länder i Europa (t.ex. på ön Sylt i Tyskland). Det har gjort att ön blev ett stort spekulationsobjekt för utomstående fastighetsbolag. Tomtpriserna har blivit skyhöga och den egentliga befolkningen knappast har råd att köpa lägenheter eller hus. Så vill jag inte ha det här på Åland!

Men en sak tycker jag låter intressant och bra. Att ni sätter ÅHS på agendan. Här har vi ett område för att kunna förbättra ålänningarnas och ÅHS-anställdas välmående.

Många anställda jobbar under en lång tid med osäkra förordnanden och detta skapar en stor otrygg situation bland dem.

René