DELA

Avgifter dålig affär

Nu har vi alltså kommit in i situationen att Mariehamn har en buss under veckodagarna under sommaren. Så om ni inte har bil förbered er på att stanna hemma över helgerna.

Vi har även avgifter på bussresorna. En enkelresa kostar två Euro, det spelar ingen roll om du är nio år eller nittio. Om du råkar ha ett jobb eller är sjukpensionerad.
Detta var något majoriteten av partierna tyckte var bra, för då gick det snabbare att ta in avgifterna.
Men att man i alla andra städer har olika taxor för studerande, för pensionärer och för andra utsatta grupper spelar ingen roll för dem som bara ser till pengar.
Vi socialdemokrater har i alla instanser röstat emot detta, och i de flesta fall reserverat oss mot beslutet.

Betänk att en person behöver till sjukhuset, socialkansliet, fysioterapi eller något annat. Nu kommer besöket för den personen att kosta fyra euro mer per gång. För man kan inte som i de flesta städer åka en full timme på en biljett, enda undantaget är om man kommer från västernäs och skall till sjukhuset kan man sitta kvar på bussen och då slippa betala en gång till. Men om man efter man varit till sjukhuset vill kliva av, springa in till Citylivs och snabbt köpa en liter mjölk, då blir det snällt till att betala två euro till.
Detta är inte klokt.

Ett månadskort kommer att kosta 30 Euro, det är mycket pengar för många i Mariehamn. Inte heller här finns det någon skillnad på nioåringar, sjukpensionärer, äldre eller förvärvsarbetare.
I höst kommer familjer som behöver köpa månadskort till sina barn att ställas inför svåra val.
Tre barn i familjen i skolåldern betyder 90 euro till i månaden. Kommer folk att köra bil istället?

Men de som faktiskt köper korten får numera dra av kostnaden från kommunalskatten. Det betyder att om 1000 kort säljs så minskas skattebasen med 300 000 i staden. Den faktiska minskningen i pengar blir runt 45-50 000 men skattebasen minskas och det är något vi alla sagt att vi skall jobba emot.
Nej, avgifterna på bussen är ett dumt förslag, ett som slår ojämlikt och framför allt mot de svagare i samhället.
Och man har sin vana trogen låtit bli att räkna på vad kringkostnader i form av utökad färdtjänst och hemomsorg för de som inte längre kan röra sig lika fritt kostar.
Jag skulle inte ha såna problem med avgifterna om man verkligen trodde att de hjälpte, men det som kommer att hända är att färre människor kommer att ta bussen. Fyra Euro för att ta sig fram och tillbaka för ett ärende är mycket pengar.

Men detta har aldrig varit en fråga om stadens bästa eller medborgarnas bästa. Detta är ett beslut med tydlig ideologiskt ståndpunkt från människor som bryr sig mer om pengar än om människor. Det har helt enkelt varit en nagel i ögat på moderaterna att vi har haft en bra fungerande och avgiftsfri kollektivtrafik i Mariehamn.
Igge Holmberg (S)