DELA

Attacken mot de unga är svårast att begripa

Det obegripliga och ogreppbara har alltså hänt: socialdemokratiska unga som samlats för sin årliga sommarträff med politiska diskussioner, bad och lägerliv sköts ned brutalt på en ö utanför den norska huvudstaden. Över 80 unga människor som stod i beråd att ta steget in i vuxenlivet med beredskap att bli ansvarstagande vuxna, miste livet.
Unga som diskuterade, argumenterade, sökte sin egen klangbotten och värdegrund, ville lära sig mer. Demokratin när den är som vackrast; i de ungas nyvaknade engagemang för framtid och samhälle.
I lördags skulle de ha fått träffa sin egen statsminister Jens Stoltenberg. Han skulle tala till dem. Antagligen på samma inspirerande sätt som han talat till oss på nordiska SAMAK-möten genom åren.

Norska Arbeiderpartiet och dess ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking är vakna röster för demokrati, för allas rätt till ett värdigt och självständigt liv, för fred och solidaritet och för alla människors lika värde oberoende av religion, kultur, etnicitet eller sexuell läggning. Tänk att det budskapet fortfarande är så provocerande att någon måste döda, döda, döda.
Att just dessa unga skulle bli måltavla för detta brinnande hat till samhället är det allra svåraste att begripa.

Händelsen i Norge som också var en attack mot regeringskansliet väcker minnet av morden på Sveriges statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh. Också de två starka röster för det demokratiska samhället och allas lika värde. Vi som tror på demokratin och det öppna samhället kan inte skrämmas till tystnad.
Vi måste ständigt patrullera gränsen mot allt som är rasistiskt och främlingsfientligt och ha civilkuraget att säga ifrån. Och vi som säger i från måste bli fler, starkare och tydligare.

Vi uppmanar alla människor, organisationer och politiska partier att, inte bara i sorgens stund som nu, utan dagligen kraftfullt ta avstånd från värdekonservatism och rasism som utdömer och förminskar andra människors och gruppers värde. Vi måste stoppa högerextremism och demokratifientliga krafter i alla dess former, både det öppna hat som nu skördat offer i Norge och de mer latenta strömningarna som också finns i samhällsdebatten.
Vår solidaritet, medkänsla och omtanke finns hos de anhöriga, det norska folket och hos våra kamrater i Arbeiderpartiet och Arbeiderpartiets Ungdomsfylking.
Camilla Gunell, partiordförande
Ålands socialdemokrater
Anders Hallbäck, partisekreterare
Ålands socialdemokrater