DELA

Att spara in på ÅHS är helt fel för folket

Det blir i längden mycket dyrare för samhället och näringslivet då på tok för många ålänningar får gå arbetsoförmögna med otroliga smärtor helt i onödan enbart på grund av kapacitetsbristen på ÅHS. Har själv varit i Åbo och fått mer uträttat på en dag än vad man hade fått på Åland på 6–9 månader, bara för att få reda på vad som egentligen är fel.

Sjukskrivning och konstant värk 24/7 i månader innan man slipper fram till specialister. Nu ska vi bara vänta och se hur lång tid det tar att få hjälp här på ön med problemen som äntligen konstaterats då man fått hjälp utifrån.

Det kostar många skattepengar att vi ålänningar ska behöva gå sjukskrivna långa tider helt i onödan enbart på grund av att det inte finns rätt utrustning eller tid hos expertisen här på ön. Många gånger hamnar företag att anställa extra personal på grund av sina kapacitetsbrister som orsakas av onödigt långa sjukskrivningar för att inte tala om den onödiga psykiska ohälsa som drabbar många av att helt i onödan måste vänta länge med olidliga smärtor endast beroende på besparingarna. Dessa psykiska påfrestningar som i sin tur ofta orsakar många långa sjukskrivningar helt i onödan.

Men det var lätt att höja årsinkomsten i landskapsborgen med 13 000 €/pers. Bara där i den byggnaden kunde man spara mer än vad som är vettigt att spara in på sjukvården.

Långa väntetider inom vården kostar mycket mer än bara pengar. Sämre vård = sämre hälsa både fysiskt och psykiskt i vårt samhälle. Problemet i vården på Åland är absolut INTE personalen eller kunskapen utan bristen av tillgång till rätt vård och utrustning inom rimlig tid.

Alltså problemet är egentligen beslutsfattarna som själva aldrig skulle vänta lika länge för de har alla råd att söka sig till privatsjukhus utanför Åland när det behövs.

”ANHÖRIG TILL EN AV ALLTFÖR MÅNGA I SAMMA SITS”