DELA
Foto: caroline Lönngren

Att hjälpa igelkottar

Angående artikeln “En räddare i nöden” i Nyan 17 maj 2016. Jag måste börja med att säga att jag är jätteglad att folk vill hjälpa trötta och/eller sjuka igelkottar. Jag har gjort det flera gånger och alltid försökt hålla mig inom det som lagen medger, (ca två dygn) samt försökt minimera risken för habituering, vilket kan vara förödande för igelkotten då den sätts ut igen. Jag har ringt/mailat till alla möjliga instanser både här på kobben och i Sverige och Finland för att ta reda på så mycket fakta som möjligt. Det ges lite olika info angående vissa saker, t ex vilken vikt en igelkott bör ha för att klara vintern. Där får man försöka tänka själv, hur vårt klimat är jämfört med uppgiftslämnarens och så vidare. Förra hösten skickade jag i samarbete med ÅMHM in en död igelkott samt avföring för analys. Svaret som kom visade att igelkotten var kraftigt utmärglad och kraftigt infekterad av mask, både i lungor och tarm. Till följd av maskinfektionen hade den också inflammation i tarmen. Det var väldigt många igelkottar som dog bort då, troligtvis till stor del beroende på olika faktorer, tex parasiter, väder, tillgång på mat/vatten.

Jag hjälper gärna till med vad jag vet och även praktiskt om någon hittar en igelkott som man tror behöver hjälp. Nedan kommer lite goda råd:

Sätt gärna ut låga skålar med vatten om du tror att det finns igelkottar i din närhet.

Tidigt på våren och i början på sommaren kan man stödmata eftersom dom är magra och hungriga efter vintervilan. Se dock till att det är igelkottar och inte råttor som äter upp maten.

Sen på hösten kan man stödmata igen så dom får upp vikten tillräckligt för att klara vintervilan.

Man kan ha lämpliga ris- och lövhögar som de kan laga bo i. Det går också bra med “kottehus” men det absolut bästa är om de kan laga själv. Det måste dock ligga så att inte t ex smältvatten rinner in i det när vårsolen börjar värma. Det skall heller inte ligga så att vårsolen värmer upp det för snabbt, då vaknar dom för tidigt.

Om man hittar en vuxen igelkott som verkar medtagen ska man först erbjuda vatten (ev med lite honung i). Sen kan man ge mat. Kattmat är det som passar bäst, den skall dock inte innehålla mycket cerealier eller fisk. (Det finns forskning som visar att rå fisk ger brist på B1-vitamin, burkmat innehållande fisk ger zinkbrist).

Är det lite kyligt eller starkt solsken ute kan man sätta en uppvikt tidning över kotten. Oftast piggnar de i ganska snabbt och promenerar vidare. (Torrfoder skall blötläggas annars kan de få förstoppning)

Hittar man en liten unge som är medtagen kan den behöva värme, är de kalla kan de inte tillgodogöra sig födan. Man skall dock vara säker på att den faktiskt behöver hjälp, gör först som med vuxna kottar, hjälper inte det så måste man ge tillskott i form av värme, vätska (ev med spruta i mungipan, väldigt försiktigt då igelkottar lätt får vätskan i lungorna annars och då dör de av det istället) och mat tills den piggnat i.

Man bör kontrollera att den inte är skadad, eller full med loppor och fästingar eller fluglarver. De måste i så fall plockas bort.

Kontakt med människor och husdjur skall minimeras.

Om man måste ha den inomhus så försök hitta en så lugn plats som möjligt.

Om igelkotten är skadad bör man kontakta veterinär för att antingen få hjälp med vård eller avlivning. Det tråkiga är att man oftast direkt får svaret: Hämta hit den så avlivar vi den. Jag hoppas att ÅMHM kan få resurser så att de i vissa fall kunde hjälpa med vård, tex mindre bettskador av hund borde gå att få hjälp med.

Sätt ut igelkotten tillbaka i naturen så fort som det är möjligt! Och sätt ut den på samma plats som den hittades.

Det finns mycket bra information på nätet på tex dessa sidor:

http://www.siilikiikarissa.fi/ (denna sida är enbart på finska)

http://www.gotlandsigelkottfond.se/

Caroline Lönngren,

påläst igelkottsvän