DELA

Åtgärder tala högre än ord!

Nånstans i början av september, var jag på stadsbiblioteket och stötte på en åländsk bekanta. Vi började prata om integration och åländska folkets attityder till invandrare. Han frågade mig om jag har läst i tidningarna att kulturdelegation ska ge ut jubileumspriser till fem kulturutövare.
– Får jag nominera dig? frågade han
– Varför förtjänar jag priset?
Jag börjar bli lite nyfiken
– Du deltar aktivt i det åländska kulturlivet och vi behöver dig

Det var uppmuntrande att få höra ett sådant uttalande. Men jag sa till honom att jag kommer säkert inte få priset.
– Du måste försöka vara positiv! Det är fem priser de ska ge ut.
Sedan jag flyttade på ön har jag varit aktivt i samhället mot alla odds. Jag skrev på ett papper åt honom alla mina projekt och aktiviter på ön.

– Skolföreläsningar om kulturmångfald
– Barnboken om folksagor från Västafrika som finns på alla bibliotek på ön
– Kort film om barns vardag i Gambia – mer än 350 åländska elever I Mariehamn, Föglö, Saltvik, Finström, Lemland och Geta har sett filmen
– Sabaar afrikanska festivalen i Mariehamn
– Åland Summer Jam – den enda reggae, hip hop och afro-festivalen på ön
– Konserter med utländska artister

Min bekanta är en ålänning som vill att invandrarna ska ta steget och börja tänka sig en framtid på Åland. Som vi alla vet – samhällsdeltagande bland invandrare är rätt lågt. Jag litar inte på politikerna – de bara pratar och pratar men är fortfarande tveksamma att öppna upp samhället för invandrare. Vilken invandrare från ett utvecklingsland fick jubileumsmedalj?

– Inte Bita Kani – en framgångsrik kvinliga företagare, kommun politiker, förebild till många invandrare på ön och f.d styrelsemedlem i Ålands mångkulturella förening.
– ..eller Ali Moudanib – ett känt namn I det åländska restaurang branschen. Han är också politiker och förbild till många invandrare.
– ..eller Kaveh Bahar – en av de grundande medlemmarna av Ålands mångkulturella förening och nu föreningens ordförande och ryggrad. Han är också mycket aktiv I det åländska föreningslivet.
 … .listan kan göras lång.

Just nu håller jag att läsa kulturgeografen David Janssons artikel – Branding Åland, branding Ålanders: Reflections on place identity and globalization in a Nordic archipelago. Jag håller med honom att ålänningens identitet är så pass stark kan de bidra till bade rasism och diskriminering.
Som jag sa till min åländska bekanta, en kille med ”fel” namn och inte har något kontaktnät kan inte vinna en jubileumspris. Det är inte ett märkligt eller respektlöst uttalande. Vi måste sluta att skälla på Jack Sjölund och Nils Manelius och börja statsa på ett öppnare samhälle.

Jag kommer ihåg, en gång träffade jag en äldre invandrare . Han är så tillbakadragen och har bott på ön i många år. Han sa till mig på engelska;
– You doing a good job, but I don’t think the island is ready for it. One day, you will get frustrated, bitter and disappointed and then quit.
Alieu Khan
Mariehamn