DELA

Assisten är hjälp, inte stjälp

Kära Mariehamns stad. Vi är många på denna ö som har behov av personlig assistent. Graden av assistans är helt olika för varje person, men ett som är säkert är att har man beviljats en assistent så är man verkligen i behov av den.
Tyvärr är systemet dåligt fungerande, en assistent behöver inte ha någon utbildning, utan vem som helst och hur ung som helst kan söka dessa jobb. Detta i sig gör att arbetsmoralen är låg. Många har bekymmer med att den anställde sitter med sin telefon framför näsan hela dagen, kommer för sent hela tiden och då menar jag inte fem minuter utan timmar, sjukskriver sig nu och då, ibland flera gånger i veckan, meddelar sent att man ej kommer till sitt jobb och då via ett mess, tar arbetet som ”kompis” någon man skall vara social med och underhålla.

Dessutom heter det att den sjuka är arbetsgivaren och allt ansvar faller på oss. Vilket innebär att då en assistent sjukskriver sig en halv timme innan jobbet börjar skall jag som ”arbetsgivare” få ut mina tabletter ur svåra förpackningar, ta ut hunden, ta insulin, sedan ringa socialen för att se om någon kan arbeta 4h en dag och börja genast!? Vem kan det?
Om man är missnöjd med sin anställda skall man varna denne, ge prickar tre gånger innan man kan ge denna sparken. Ska jag sätta prickarna på kylskåpet? Stämningen här hemma skulle bli olidlig, kan jag ärligt säga. Vi är sjuka, vi orkar inte, vissa dagar orkar jag inte ens prata, men ni kräver att jag skall informera min assistent om alla regler, alla lagar vilka jag ej ens själv förstår mig på!

Detta fungerar inte. Man låter hellre bli och kämpar på själv än att utsätta sig för mera bekymmer än man redan har. Jag anser att en assistent borde ha någon sorts utbildning inom sjukvård, att det fanns en åldersgräns så att inte en liten tjej/kille som aldrig arbetat tidigare skall börja med att ge starka mediciner, kolla att diabetikern lever, ge sprutor, sköta intima saker och så vidare.
Det viktigaste vore att ha en vikariepool, så att den som sjukskriver sig kunde ringa dit och att det sedan automatiskt skickades en vikarie till patienten. Och staden borde ha inskolning för dem de slussar ut som assistenter till oss, så att de vet vad som gäller, vad som krävs och hur reglerna fungerar. Att detta inte är ett arbete som underhållare/lektant. Tacksam för svar!

Med hopp om förändring och hjälp till oss som har beviljats assistenter.
Linn Snellman