DELA

Årets kappvändare?

Ibland kallas politiker för kappvändare. I Sverige fick Centerledaren Annie Lööf denna titel då hon före valet ville få bort Stefan Löfven (S) som statsminister men stödde honom efter valet. Ett stort svek mot väljarna.

Frågan är om vår lokala regeringssonderare Veronica Thörnroos kan få titeln ”Årets kappvändare”?

I den så kallade historiska omröstningen satt hon som talman och avgjorde då omröstningen, som slutade 14-14.

Omröstningen gällde Harry Janssons (C) förslag: ”Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att omedelbart säga upp avtalet för färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm … .”

Denna omröstning avslutade lagtingsperioden 2015-2019.

Nu verkar Thörnroos enligt media vara redo för att glömma detta.

Men kan Thörnroos ens kallas kappvändare? Snarare är hon på väg att ta på sig en avig kappa.

Att gå till val med att utreda tunnel och sedan godkänna avtalet med hybridfärjan kan ses som samma svek mot väljarnas vilja, som Annie Lööf gjorde.

På vårt interna informationstillfälle berättade minister Mika Nordberg (MSÅ) att man skulle invänta HFD:s domslut för att ha en möjlighet att komma ur avtalet med ett skadestånd om enbart 300.000 euro. Det var ett klokt val. På min direkta fråga till ministern om en plan B, ifall HFD förkastar besvären, så fick jag svaret att det då blir upp till regeringssonderaren, men att (expeditions)regeringen kommer att verkställa detta beslut. I klartext: Expeditionsregeringen skulle bli en välvillig marionett.

I en radiointervju hävdar nu Mika Nordberg att det bara var Centern, som var emot hybridfärjan. Det är inte hela sanningen. Det var (C) och (Ob) och (ÅF) och (ÅD) och John Holmberg (Lib).

Av de, som stödde Harry Janssons förslag finns idag nio i det nyvalda lagtinget. Av de, som stödde regeringens förslag, finns fyra kvar. Väljarnas dom var hård mot dem, som stödde regeringen.

Lagtingets dom mot en kappvändare kan också bli hård. Vi är många som kan stava till ”misstroende”.

Men än finns tid för regeringssonderaren att sätta kappan med fodret åt rätt håll.

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI