DELA

Arbetstagarna drar sitt strå till stacken

Några kommentarer till regeringen Sipiläs planer på att försämra anställningsskyddet på små arbetsplatser. Herr Sipilä påstår att det är en liten fråga som blåsts upp till stora proportioner.

Om det är en liten fråga, varför behövs den då över huvud taget? Kan man inte låta bli att vara så klåfingriga och i stället låta företagen och deras anställda jobba på i lugn och ro? Det är det bästa för landet.

Arbetstagarna har redan dragit sitt strå till stacken genom att försämringar i arbetstider och löneminskningar drabbat dem, och arbetsgivarna har redan tillräckligt många möjligheter att säga upp personer man inte gillar eller behöver. Vid nyanställning finns ju till exempel prövotid och projektanställning samt tidsbegränsad anställning.

Vad är det som säger att förslaget skulle leda till nyanställningar? Det kan ju i stället vara ett sätt att lättare göra sig av med arbetskraft som man redan har.

Målet för regeringen är väl att få daglönarsystemet åter. Det innebär ju höjden av flexibilitet.

Regeringen är ju arbetsgivarorganisationernas förlängda arm trots att de borde vara hela folkets regering. Från vissa arbetsgivare hörs till och med önskemål om förbud mot politiska strejker.

Visst är det dåligt med strejker och att företagen får ta smällen på grund av dem, men om arbetsgivarorganisationerna via regeringen kommer med försämringar för de anställda så kan man säga att det är rättvist.

Arbetsgivarna har via sina organisationer alla möjligheter att påverka så att det inte kommer fler vansinniga förslag från regeringen för prestigens skull. Om arbetsgivare kan ta ordet ”strejkförbud” i sin mun så måste även arbetstagarna få ta ordet ”generalstrejk” i sin, även om det är den sista utvägen.

Slutligen kan man konstatera att det är tur att den här regeringen inte sitter en period till. (För inte kan väl Finlands folk vara så korkat att de röstar in det här gänget en gång till).

”UNDRANDE”