DELA

Är husbilar inte välkomna?

Man känner sig inte välkommen i Mariehamn.
Vi kom till Mariehamn med husbilen för att över helgen besöka Rockoff och Sjödagarna.
Vi konstatera snabbt att det fanns ingen stans att parkera vår husbil lagligt. Senare ut åt natten blev det rum på grusplan där cirkusen brukar vara. Där var det obegränsad parkering tillfälligt så länge det var sjödagar.

Parkeringen mellan Shell och skateboardparken är det parkeringsförbud på natten samt på lördagar och söndagar även på dagarna. Nå, vi fick ju laglig parkering till slut, vi hade trevligt och åt både lunch och middag ute alla dagar.Vi handlade lite småsaker på Shell och vi tankade bilen. Vi åt bullar köpta av två damer som gick runt och sålde färskt bakverk. Hundpromenad till Gröna udden där vi tog kaffe med fika. Barnen var på Rockoff på kvällarna, Mariehamn kan vara trevligt att besöka, men det är tyvärr inte så lätt att göra det.

Jag tycker att vi under vårt besök stödde de lokala försäljarna ganska mycket trots att vi inte bor på Gröna udden.
Senare när jag tog upp detta till diskussion med några Ålänningar, fick vi höra att det var bra att husbilar inte hade någonstans att parkera i Mariehamn.
Vi var parasiter som bor gratis vi köper inget och vi har allt med oss hemifrån. Det borde vara parkeringsförbud överallt på hela Åland för husbilar. Vi förde inget gott med oss och betala aldrig för oss. Detta var en av ålänningarnas åsikter.

En annan tyckte också det var bra att husbilar inte fick parkera i Mariehamn på natten. Han ansåg att, som han sa ”hur skulle det se ut om massor av husbilar stod i månader överallt och parkeringarna skulle bli upplag för skrotbilar. Så vi fick finna oss i att inte parkera i Mariehamn. Vi hade inget där att göra”.
Tyvärr verkar det som det inte är bara dessa män som har den inställningen till husbilar i Mariehamn, utan verkar vara den allmänna åsikten om husbilar och dess ägare. Annars skulle det finnas fina parkeringar för oss.
Pratade med en annan man som sade sig ha frågat någon på Mariehamns stad om varför det är begränsat, och fått svaret att det är för snöplogningen. Men han sade att man plogar nästan aldrig på nätterna i Mariehamn, och visst har det varit en kall sommar men plogning…

Till den första mannen kan jag säga att husbilar vill ibland ha mer service som el, vatten, sopavlämning och tanktömning möjlighet att tvätta kläder med jämna mellanrum. Men ibland vill vi inte trängas på en camping utan vill vara lite mer privat. I husbilskretsar kallas det fricamping när man övernattar på en parkering eller i en skogsglänta. Man kan helt jämföra detta med båtar som ibland vill ligga i naturhamnar och ibland vid en gästhamn. Att förbjuda fricamping för husbilar är samma som att förbjuda båtar att lägga till i naturhamnar, och tvinga dom till gästhamnar endast.

Jag undrar också hurdana kylskåp dessa husbilar han pratar om har, eftersom en familj aldrig handlar här, och de klarar en vecka eller mer på Åland utan att handla, enligt honom. Och varför finns det då en liten butik, ett café och en restaurang på nästan varenda campingplats om vi husbils ägare aldrig handlar eller går ut och äta?
Varenda gång vi varit på resa har vi ätit på restaurang/pizzeria eller liknande 90% av dagarna. Morgon mål är det vi alltid äter i bilen, men det handlar vi oftast för dagen före i en lokal butik på resan.
Till den andra mannen vill jag säga att i alla städer har man problem med övergivna skrotbilar.

Skillnaden att där uppskattar man turister och ser nyttan i att de besöker orten. Därför har man i stället för att förbjuda parkering på natten och helger. Sätt en dygnsgräns. Det är väldigt vanligt med två, fem eller sju dagars parkering begränsning på andra orter. En husbils turist stannar oftast i en liten stad som Mariehamn kanske 2 dagar, sen har man sett det mesta. Men jag tror att man har valt den nuvarande lösningen för man vill faktiskt inte ha in husbilsturister till Mariehamn. De flesta husbilar klarar inte heller att parkera mer än två dagar utan el om man har kylskåp och annan utrustning igång.

Vi vill inte alltid vara på en camping precis som båtfolk inte alltid vill vara i en gästhamn.
Däremot brukar vi ta varannan natt på camping för att man behöver duscha och tömma toaletten. Skulle man bli längre tid på samma ort behöver man dessutom ström. Man klarar några dagar på bilens batteri men sen är det slut, och då funkar ingenting, varken kylskåp eller värmare eller något annat. Detta har andra orter lärt sig, och har ofta fina ställplatser som vi kallar det i husbilsvärlden. Dessa är parkeringsplatser för husbilar, där man får sova om man vill. Ibland kostar dessa en slant ca 10€ men då brukar det finnas el, vatten och soptunnor, annars är de ofta gratis. Dessa är ingen konkurrent till campingplatserna för där finns oftast ingen dusch och annan service som man behöver ibland. Man kan aldrig tvinga på folk en service de inte vill ha.

Ställplatserna på andra orter är nära centrum för att locka turisterna in och handla. Bor man på en ställplats 100 m från en restaurang, går man säkert och äter där. Bor man 500 m ifrån går man vissa dagar, ungefär hälften av de som är på platsen går till restaurangen, hälften lagar egen mat. Är ställplatsen mer en 1km ifrån restaurangen ska man vara väldigt sugen om man ska komma sig iväg.
Ni kunde väl vara ärliga och hänga upp en skylt vid statsgränsen, Husbilar inte välkomna i Mariehamn.

Det ska sägas att det finns en parkering som inte är begränsad ännu, Den vid Mariebad, men den är alldeles för långt ifrån centrum för att man ska promenera in både för lunch och återigen för middag. Samt inte orkar man bära en full matkasse från Citylivs dit. Ålänningarna själva anser att det är för långt att gå från Miramargaraget, men verkar tycka turisterna kan gå en kilometer. Jag läste att man arbetar för ett levande centrum, men ser nog inte så ut från vårat håll. Ska man få ett levande centrum så måste man dra alla små strån till stacken, varav husbilsturisterna är ett. Det går inte att bara plocka guldkornen, Det fungerar inte i längden.

Såklart Jomala tar över handeln, för där känner sig alla välkomna. Ingen kallar dig parasit om du parkerar utanför Kantarellen.
Andra orter bygger inte ställplatser bara för att vi husbilsägare vill. Nej de har förstått nyttan av att kontrollera turisternas rörelser. Man försöker styra turisterna till de områden man vill ha dessa. I praktiken brukar detta betyda centrum eller ett område som är inriktat mot turister eller fritid. Man samlar ihop husbilarna på platser där de lättare gör av med pengar så att säga. En liten parkering för 10 husbilar borde anläggas 100-400 meter från centrum. Det ligger i centrums intresse om det ska bli ett levande centrum.
Även om husbilsturister är bara ett strå i stacken, så är alla strån lika viktiga.
Husbilsägare