DELA

Är det fritt fram i dag att bryta mot åländsk grundlag?

Trots att Åland är ju enspråkigt svenskt, vilket står i grundlagen, tillåter vi idag att företag ställer krav på att man även ska kunna finska och dessutom flytande för att få söka jobb på Åland. Nu undrar jag varför inte våra politiker reagerar på detta?
Detta får större konsekvenser än vad man tror om man ser det i ett större perspektiv. Jag ska förklara vad jag menar men jag vill börja med att säga att jag absolut tycker att det kan vara en merit att kunna fler språk men när det blir ett krav ändras verkligheten för våra invånare.
Flera företag ställer redan idag krav på engelska i tal och skrift, räcker inte det? Ska företag nu också få ställa krav på att man ska kunna finska flytande? Vi behöver med andra ord lära våra barn tre språk redan från låg ålder, jag återkommer till det.
Vi behöver större inflyttning, det är ingen hemlighet. Kan vi behålla Åland som en attraktiv inflyttningsort om svenska språket inte ger de inflyttade behörighet att söka jobb på Åland? Inflyttade från fastlandet kanske klarar språkkraven (svenska/finska) men hur blir för de som kommer från Sverige eller från andra länder för den delen? Går de bet när de vill söka jobb på Åland p g a bristande språkkunskaper?
Vi behöver även lägga upp helt ny krav på familjer på Åland om vi tänker införa tvåspråkighet på Åland. Enligt en forskare från England behöver ett barn få kontakt med det ett språk redan innan två års ålder för att kunna språket flytande. Detta ställer höga krav på familjer, barndagvård och skola.
Antingen behöver man hitta en partner som kan flytande finska eller så behöver barndagvården vara tvåspråkigt, sen ska finska språket vara obligatoriskt redan från klass ett i grundskolan.

Jag har läst finska i tio år i skolan men behärskar ändå inte språket, grammatiken kan jag dock utantill (vilket säger en del om kursupplägget av finska språket i våra grundskolor). Idag kämpar vi för att få tillbaka våra ungdomar från Sverige när de slutfört sin studier. Varför skulle de flytta hit om de inte har behörighet att söka jobb p g a bristande språkkunskaper?
Några har försökt förklara det för mig att om ett bolag som är kopplat till fastlandet flyttar hit så måste åtminstone ledningsgruppen kunna finska för att kunna hålla en bra kommunikation med moderbolaget. Hur skulle det vara om det bolaget istället måste lära sig svenska för att överhuvudtaget få etablera sig på Åland?
Vissa bolag har dessutom också koppling till Sverige, betyder det då att ledningsgruppen i Sverige ska kunna flytande finska för att kunna kommunicera med bolaget i fastlandet eller tror ni inte att det istället väljer engelska som kommunikationsspråk? Varför kan inte då bolaget på Åland kommunicerar med bolaget i fastlandet på engelska?
Då tänker säker någon, varför måste man kunna engelska? För de som inte vet det, så är engelska ett internationellt språk som behärskas av många, barn kommer i kontakt med det engelska språket när de är på Internet, spelar dataspel/TV-spel och faktiskt också när de ser bolibompa etc.

I det stora hela är det finska språket ett minoritetsspråk. Jag har som sagt inget emot finska språket och hade jag bott i fastlandet hade jag köpt argumentet men bor man på Åland kan det inte vara ett krav att man måste kunna finska flytande om man vill ut i arbetslivet.
Tänk på våra invandrare som kämpar hårt för att lära sig svenska för att komma ut på vår arbetsmarknad ska de också kunna finska nu? Snälla sätt stopp för detta såsom det står i grundlagen innan förstör för oss själva.
Tack.
Jeanette