DELA

Är ättestupan nästa?

Det är med förskräckelse man läser ett reportage i onsdagens Nya Åland.

Undertecknad bor och har betalat skatt till det åländska samhället sedan 1984 men till vilken nytta? Den åländska ledningen beter sej svinaktigt mot sjuka äldre och dom som inte har råd att bekosta sin sjukvård själva. Är ättestupan nästa såsom man gjorde i förgången tid? Man ska också bekosta resor själv till ett tak på 300 euro. Helsjukt att manska köra till vård i till exempel Åbo 1 500 km innan man får någon ersättning från FPA.

Sjukvård måste vara lika för alla. Fattig, rik, ung, äldre man ska få ett vänligt bemötande av avlönad personal oberoende av vilket ärende man har på alla avdelningar och mottagningar. Är det landskapsregeringen som bestämmer över ÅHS som bestämmer vem som ska få vilken vård? FPA har länge varit under all kritik med sina njugga ersättningar.

För inte länge sedan kunde man i tidningen läsa att golfbanan i Kastelholm fått ett bidrag av landskapsregeringen på 499 000 euro och inga fel i det om man inte i nästa andetag beordrar ÅHS att spara 500 000 euro. Logiken, var finns den?

Nu kommer alla ålänningar att vilja läsa i ortens tidningar att på Åland kommer man inte att mobba någon ifråga om ersättningar om man sedan är mera eller mindre förmögen eller helt utan tillgångar i fråga om vad vården i vilken sjukdom eller på vilken plats denna vård gives kostar. Dessutom har det under årens lopp visat sej att ansvariga ministrar och tjänstemän inte svarar på upprop riktade till dessa.

Snart är det val och möjligen blir man mer medveten då ifall man har avsikt att fortsätta sin politiska karriär. Med hopp om en ljusare framtid på ersättningsfronten.

KURRE I JURMO