DELA

Är Åland en bananrepublik?

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling – lagtinget! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag. Det skulle nog vara en belastning för vilken regering som helst. Bert Häggblom är dessutom redan utsedd till Ålands högsta ämbete, talman, men har ännu ej tillträtt.

Jag har tidigare skrivit om att Marcus Måtar kanske inte borde få sitta i Lagtinget, på grund av domen om ocker, men den frågan avfärdade regeringen och talmanskonferensen. Väljarna visste vad de gjorde, när de valde in ledamöterna, kom man fram till.

De obundna har sedan brytningen med Moderaterna mer och mer framstått som ett missnöjesparti, men trots detta har de vuxit och kom i höstas hela vägen in i regeringen. Centern styr regeringen och lantrådet Veronica Thörnroos ser inga problem med någonting vad gäller de obundna. Kanske tycker hon att speciella regler gäller för advokater? Hon tycker ”det är väljarnas ansvar” att avgöra om Bert Häggblom är lämplig som talman.

Veronica liknar mer och mer en klassisk gås, som skakar av sig allt, och skyller ifrån sig. Nu är det vi vanliga ålänningar som bestämmer vem som ska bli talman. Vad praktiskt! Vid nästa val föreslår jag att man lägger till en extra rad på röstsedlarna där vi väljare får bestämma titel och post på den vi röstar på, för att göra det ännu lättare för Thörnroos.

Ålands lagtings anseende står på spel. Vi som älskar Åland och den lilla demokrati vi är så stolta över får svårare och svårare att förklara för andra vad som är så bra – i det som mer och mer liknar en bananrepublik!

MATS SANDBERG

DEBATTÖR

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Lantrådet Veronica Thörnroos har getts chansen att bemöta kritiken men avböjt.

RED