DELA

Apropå kaoset kring radion

Det börjar uppenbara sig mer och mer att det är valår. Partierna och politikerna basunerar ut utspel efter utspel, är plötsligt engagerade till hundra procent för en sak i fråga och är snabbt ute medialt för att uppmärksamma sitt stöd eller åsikt så fort en händelse av det större slaget uppstår.

Senast i raden kunde vi 2 juni i tidningarna läsa att Sossarnas lagtingsgrupp vill ge Jesper Eliasson foten som styrelseordförande med anledning av den turbulens som Ålands radio och tv har präglats av den senaste tiden.

Lantrådet (S-märkt) stöder inte detta utspel fullt ut och Centern (vars mandat Eliasson sitter på) stöder givetvis inte det. Annat vore väl konstigt, för när senast hörde ni om ett parti som var konsekvent och rakryggat i sammanhang som dessa?

Det här är just varför inte politiker ska tillsätta styrelseplatser och således ha styrelseledamöter som sitter på ett partis mandat. När turbulens uppstår (då konsekvens och tydlighet krävs) så förmår inte partierna sätta ner foten och avsätta sina egna. Denna soppa är ett tydligt exempel på det.

Jag kunde inte undgå att reflektera över den debatt som sändes i Ålands radios program Argument i april. Där finansministern Roger Nordlund, Unga moderaters ordförande Jesper Carlsson och Ålands näringslivs vd Anders Ekström debatterade och diskuterade huruvida politiker ska dominera bolagsstyrelser eller inte med anledning av att Jesper ville se över nuvarande system.

Där verkade man från den högsta makten, från den nya generationens politiker och från näringslivets håll överens om att nuvarande regelverk måste ses över. Vilket också har skett genom att en ny policy tagits fram från regeringen. Nu är ju Ålands radio inte ett bolag som de andra eftersom det är public service, men med tanke på stundande händelse finns det skäl att se över hur man tillsätter dess styrelse också.

Jag vill uppmana er alla politiker (med undantag för regeringen) att hålla era klåfingrar borta från alla former av händelser som sker på Åland i olika sammanhang. Sluta framstå som ni mitt i allt börjar bry er, tycker som majoriteten gör och framför allt plocka billiga poäng hos väljare. Låt regeringen, radion med personal och sakkunniga vara de som hanterar denna sak.

Fokusera istället på att presentera seriösa, kvalitativa och verklighetsförankrade program för väljarna inför valet i höst.

Obunden ålänning