DELA

Använd inte plastkassar

EU-direktivet angående minskning av plastkassar trädde ikraft 27.11.2016. Medlemsländerna är tvungna att följa direktivet. Landskapsregeringen skrev ett avtal med Ålands Näringsliv 12.12. om detta. Man bestämde dock redan 25.02. att man kommer att följa Finlands agerande i frågan och i Finland undertecknade man avtalet 28.11. direkt med de största företagen i daglivarubranchen: S-gruppen, Kesko, Lidl, Stockman mm. Plastkassarna skräpar allvarligt ner naturen och särskilt i havsmiljön orsakar de dödlighet bland marina däggdjur och fåglar samt fiskar. Den marina ekologiska balansen hotas och även direkt fara för hälsa skapas hos både djur och människor via så kallad mikroplast, som sprids via näringskedjorna.

Landskapsregeringen hade haft möjlighet att utfärda total förbud mot denna konsumtionen med denna helt onödiga engångsvaran, ifall man hade följt uppmaningen från förra lagtinget, att efter en utredning på behörighetsfrågan, helt förbjuda bruket av plastkassar. Till stöd hade man haft konsumenternas vilja, vilket manifesterades medelst medborgarinitiativ med de hastigt insamlade över 1 400 underskrifterna av röstberättigade ålänningar.

Man valde dock att försöka minska antalet plastkassar till 40 stycken per år och per medborgare senast år 2025, genom information och kampanjer verkställda av företagarna, att frångå gratisutdelning och fastställa avgifter på plastkassarna samt förbjuda de så kallade fruktpåsar, tunnare plastpåsar, vid kassorna. Det återstår att se hur effektiva dessa åtgärder visar sig att bli. Näringminister Camilla Gunell ha lovat en utvärdering år 2020. Enligt finska statistiken används idag i medeltal 50 plastkassar per år och per invånare. Från Åland finns det ingen motsvarande statistik. Med denna skillnaden från 50 till 40 på nio år, innebärande en massa tilläggsarbete och -byråkrati, skulle det inte varit vettigare att för en gångs skull valt totalförbud? Jag tror att sedan kampanjen med medborgarinitiativet har konsumenterna i växande omfattning börjat använda tyg- och papperskassar så som den hållbara ideologin idag förutsätter. Numera så gott som varje vecka när jag handlar i butikerna, kommer spontant någon och pratar med mig om ärendet och presenterar stolt sina tygkassar.

Jag hade också under senaste sommaren intensiva diskussioner med Viking Line med mitt förslag att byta deras taxfreekassar av återvinningsplast till ännu mera miljövänliga kassar vilka tillverkas av träfiber, så kallad Paptic-materialet enligt en finsk företagsinnovation. Den här gången blev dock pionjär på Paptic-kassar Seppälä-klädbutikskedjan, den som nyligen etablerade sig i Maxinge. Gratulerar!

Jag uppmanar alla ålänningar att gå och julhandla med hållbara, alternativa kassar till plastkassarna och fatta nyårslöftet att övergå helt till egna tygkassar och liknande permanenta lösningar. God Jul med måttfull konsumtion och Gott Nytt År med hållbar tillväxt!

Rauli Lehtinen