DELA

Äntligen hopp för Viking Line?

Nyheten om att svenska Maelir Ab köpt en betydande andel av Viking Line kan vara den bästa (ekonomiska) nyheten för Åland på många år. Äntligen finns det hopp för den tidigare kronjuvelen i det åländska företagandet. Att följa med bolagets utveckling, om man ens kan använda det ordet, under 2000-talet har närmast varit en plåga. I praktiken har bolaget inte tjänat några pengar alls (betydande statsstöd/-subventioner har hållit skutan flytande), verksamheten har närmast karaktäriserats av stillastående vatten, en konservativ styrelse och operativ ledning har gjort ungefär allting som förut (en kund från slutet av 80-talet skulle direkt känna igen sig om hen placerades på dagens fartyg, Grace delvis undantagen) och mest har det handlat om kostnadsinbesparingar utan några som helst visioner om framtiden.

För vilken skarpsynt iakttagare som helst har det varit fullständigt uppenbart att bolagets framtid ter sig dyster med den nuvarande ledningen. Ytterst skyldiga till detta är förstås bolagets storägare som inte varit kapabla till kraftfulla och helt nödvändiga åtgärder för att vända bolagets kurs.

Det är bara att hoppas att den nya ägaren gjort en korrekt analys av läget och snarast skrider till åtgärder för att åstadkomma de förändringar som bolaget så desperat behöver. Helt omöjligt ska det väl inte vara, kunde Tallink gå från ”ingenting” till att dominera marknaden borde det vara möjligt att göra Viking Line attraktivt och lönsamt igen.