DELA

Ansvar under frihet

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra corona-pandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än. Själv är jag förvånad och faktiskt litet skrämd över hur friska och krya 70-plussare gav upp sitt självbestämmande så lätt. Något jag inte trodde var möjligt i våra demokratiska samhällen!

Jag anser att Sverige var modigt som vågade lita på att medborgarna skulle ta mera eget ansvar mot smittspridningen än andra länder gjorde. Sedan har brister i äldrevården och det faktum att Sverige tagit emot många inflyttade som på grund av bland annat språksvårigheter inte nåtts av varningar om smittspridningen tyvärr drabbats hårdare än sina grannländer.

Janne Holmèn skrev i sin senaste krönika i Tidningen Åland om vikten av vitamin D för att stärka vårt immunförsvar.

Redan på 80-talet visade forskning att mjölk från kor som gick fritt på bete i hagar, skogar och på stränder innehöll flera hundra spårämnen mer än från kor som inte fick beta och därmed åt mera ensidig föda. Hur många spårämnen i vår kost som förlorats genom den industrialisering som skett med odlingen och maten har knappast forskats i tillräckligt, om ens alls, och om och hur det påverkar vårt immunförsvar och vår hälsa.

För att inte alla samhällsmedel i framtiden skall slukas av sjuk- och äldrevård måste vi efter bästa förmåga själva försöka ta hand om vårt välmående! Någon annan lösning ser åtminstone inte jag.

Att åter vid nästa pandemi stänga samhället med troligtvis samma oerhört tragiska följd det nu lett till, kan inte få vara ett alternativ! Ångest och oro har brett ut sig i vårt samhälle, likaså ensamhet och mera våld i hemmet. Uteblivet bistånd till fattiga länder gör att ännu fler barn inte kommer att vaccineras utan dör i de vanligaste barnsjukdomarna. Förutom svält.

Det blir ingen lätt situation våra politiker hamnar att ta itu med när de skall fördela de EU-medel vi räknar med att få del av. Själv räds jag inga pandemier men känner oro för hur samhällskassan nu skall räcka till det livsviktiga miljöarbetet. Jag försöker trösta mig med att det parti, nämligen HI, som jag röstade på i senaste val insett att det inte är tid för konfrontationspolitik, utan att samarbete är det som nu måste gälla. Ändå måste miljöpolitiken ständigt vara i fokus!

Blåbärskogen väntar med mängder av underbara bär och då kan ju inte allt hopp vara ute! Så nyttiga och så goda !

ISABEL KVARNFORS