DELA

Angående finska i skolorna

Varför tror Danielsson (insändare i tidningen Åland 12.5) att ålänningarna är rädda för att lära sig främmande språk? Min erfarenhet är att vi ålänningar är ett resande folk som oftast försöker lära sig både nya språk och seder. Själv pratar jag dagligen både engelska och thailändska men jag kan också så gott som flytande finska.
I vilken värld lever Danielsson angående skolan o finska undervisningen? Barnen får möjlighet att läsa finska redan från femte klass och så har det varit så länge jag kan komma ihåg. Så vad är problemet? Undervisningen finns och har alltid funnits
Språk är berikande oberoende om det är finska,tyska eller arabiska. Ålands framtid har aldrig sagt att barnen inte ska ges möjlighet att ha finska som frivilligt tillvalsspråk.Vad vi menar är att man på svenskspråkiga Åland måste ha likvärdiga möjligheter att gå genom skolan, söka jobb och sköta myndighetskontakter utan att behöva kunna finska.
Slutligen bör Danielsson läsa på innan han kallar Ålands framtid för ett främlingsfientligt parti. Vi har klart uttalat vårt stöd för ökad inflyttning och ett välkomnande samhälle och för därmed en politik helt motsatt till exempel Ålandsvännernas.
Alla som delar vår politiska vision är välkommen i vårt parti.
Glenn Koskinen ÅF