DELA

Andra konstverk har också vittrat sönder

Det var intressant att läsa om det renoverade konstverket i Mariebad i tidningen. Det skulle dock vara intressant att få höra vad som hänt med de andra konstverken som också vittrat sönder i Mariebad.

När det begav sig så uttalade sig den då ansvariga för anskaffandet i radion. Hen sade då att utsmyckningsuppdrag hade gått till två fastländska konstnärer ”eftersom de åländska konstnärerna inte arbetar i tekniker som tål badhusklimatet” (!). Man frågade inte ens efter förslag av lokala konstnärer utan valde att gå direkt till konstnärer utanför Åland som alltså skulle kunna detta med fuktiga publika utrymmen.

Dock tog det inte många år förrän konstverken måste plockas bort från terapibassäng och huvudbasängen. Och vad jag vet så har de ännu inte kommit tillbaka. Vad ska hända med dem? Ska de renoveras?

Kanske man borde ha vänt sig till lokala artister och frågat efter förslag trots allt? Men det finns en sådan tendens på Åland, att de som verkar här lokalt inte värdesätts av etablissemanget. Det handlar kanske om avund och konkurrens, men tråkigt är det att man inte i första hand gynnar de som verkar och bor här.

Likaså förundras man över att posten på Åland inte i större utsträckning anlitar lokala konstnärer. I dessa för konstnärer så svåra tider borde verkligen de lokala gynnas.

”FÖRUNDRAD”