DELA

Alternativa färger

Branschen har alltför länge, go vänner, pinkat oss i ögonen. När man marknadsför en färg som ”fri från skadliga lösningsmedel” så är detta bara en liten del av sanningen. En färg består som bekant inte bara lösningsmedel (som i det här fallet är vanligt vatten) utan också av bindemedel, pigment, och ett antal tillsatser. I just det här fallet är ju lösningsmedlet inte skadligt men… allt det andra då? Det säger man inget om. Kan någon gissa varför?

Efter mitt förra inlägg om färger och deras inte alltid så hälsosamma egenskaper har många tagit kontakt med mig och varit bekymrade. Är det kört för oss? undrar man, vi som har målat med plastfärger i alla dessa år? Kan man inget göra? Jonä, svarar jag, nog finns det en hel del man kan göra.

Till skillnad från färger som innehåller organiska lösningsmedel som snabbt förflyktigas (ut i naturen) så avger ”plastfärgerna” under lång tid osynliga men icke desto mindre skadliga ämnen i vår inomhusmiljö. Det är inte lätt att värja sig mot detta (enda sättet är att bränna dem i en temperatur på minst 850 grader) men det går faktiskt att bromsa skeendet.

Man kan isolera underlaget genom att grundmåla med en primer tillredd av Grönjord, Obränd terra di Siena och Gulbrun umbra (bland annat). Samtidigt får man ett underlag (av slammad jord och lera) som ger bra fäste både i underlaget och för kommande strykningar.

Alternativt kan man, om man vill ha en luftigare intryck, först isolera med en hartsgrund, mellanstryka med kasinavitt och sedan lägga på bivaxlasyrer i flera skikt. Det finns ytterligare alternativ men utrymmet tillåter oss inte att gå in på dem vid det här tillfället. Att måla med olämpliga färger är något som vi alla gjort. Vi behöver inte skämmas för det, vi visste inte bättre – men nu vet vi. Nu är det dags att tänka om och tänka bättre. Dags att kolla upp vad det är för smörja man lurar på oss. Dags för att börja använda hållbara färger för en hållbar framtid! Inte bara i offentliga miljöer utan även i våra privata, där vi tillbringar en stor del av vår tid.

Jag ställer gärna upp om någon behöver råd, rön och hjälp.

Eder Jonnie Listherby