DELA

Allsång gör något med våra själ och hjärtan

Man kan sjunga ut sin ångest och gör det lätt när man sjunger allsång. Det händer något med den svenska själen. Den lyfter och blir fri som fågeln. Att sång påverkar människan positivt, det är rena rama sanningen. Den gör oss glada och man behöver inte tänka på det negativa i vardagen. Man borde nog sjunga lite mer i politiken så kanske det inte var så sura miner. Det skulle läggas på agendan att sång var något som stärker både själ och hjärta.
Vintern gör många deprimerade och när sen våren kommer och ljuset och det gröna och allt blir så vackert. Då är det kanske inte konstigt att många brister ut i sång. Man borde skriva ut recept på att man ska sjunga många gånger om dagen. Ett gratis recept som alla kan ta till när som helst. Tänk er scenariot på ett väntrum hos tandläkaren till exempel. Om alla började sjunga, vilken förändring det skulle bli i den väntrummet hos tandläkaen.

Tendensen är att vi blir mer och mer tillbakadragna, det enda som gör oss lite mer glada är ju när vi har några järn innanför västen. Men man måste väl kunna släppa loss och tro på att livet är mer än att vara sur över. Det är bara till att konstatera att man mår mycket bättre om man är glad. Det är ju vetenskapligt bevisat. När jag själv är nere och deprimerad så spelar jag och sjunger. Det finns inget bättre, man lyfter bara man tar några toner. Är man sen många om på en allsång då blir hormonerna spelglada och sjunger med. Ja, men jag kan inte sjunga. Det är bara en myt, i en allsång kan alla sjunga. Det är ju det som är meningen.
För att kunna sjunga när som helst är en ukulele det bästa instrumentet. Den är liten och nätt och inte alls svår att lära sig att spela på. Så en ukulele i varje hem det vore något. Ett friskare Sverige det är jag helt säker på.
Bo Grapenskog