Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Alla gillar inte tunnlar

Av insändarna i våra tidningar att döma får man uppfattningen att alla ålänningar är förtjusta i att åka tunnel i allmänhet, och i synnerhet till Föglö om det blir en sådan. Jag undrar om det nya fenomenet Åland gallup har tagit upp detta med vem som vill och motsatsen.

Elkraft kommer mer och mer inom alla sektorer i samhället. Det är för att minska koldioxidutsläppen där den myckna biltrafiken är roten till klimatförändringen. Men jag kan håll med om att det är en dyr investering. Alla som hörde på nyhetsutsändningarna från YLE i går såg att det i Åbo undertecknades ett avtal om en ny färja mellan Vasa – Umeå där eldrift skulle ingå i framdriften.

Alla gillar inte tunnlar här i världen. Blir en tunnel enda sättet att komma till Föglö på så får jag och säkert många andra som ogillar att färdas under vattnet ta ekan på släp. Båt vill men ju åka, om man skall till skärgården speciellt om man vill till ön där solen tänder sina strålar.

ROGER FAGERHOLM

REDAKTIONEN SVARAR:

Hej Roger, Åland gallup har tagit upp frågan i vintras. Enligt januarigallupen föredrog då 62 procent av respondenterna en tunnel till Föglö framom den planerade kortrutten (29 procent av respondenterna föredrog kortrutten). I Nya Åland den 14 januari i år skrev vi:

– Moderata partisympatisörer är de väljare som är mest osäkra på om trafiken mellan Föglö och fasta Åland ska ordnas via en tunnel eller en färja. Bland de som förespråkar färja är Socialdemokraterna det populäraste partiet, tätt följt av Liberalerna. Bland tunnelförespråkarna är Centern och Obunden Samling de partier som flest uppger att de tänker rösta på i kommande val.