DELA

#alkoholfritt

Vision Nolltolerans och ABF-Åland arrangerade en diskussionskväll rörande alkoholservering ur ett arrangörsperspektiv. Utgående från diskussionen vill vi gärna dela med oss av följande tankar.
Som arrangör är det viktigt att också reflektera över alkoholens exkluderande effekt. Det kan handla om unga, familjer och de som inte vill dricka alkohol eller inte vill umgås med alkoholpåverkade människor. På en hel del av dagens evenemang har alkoholen en mer eller mindre central roll. Varför dukas det alltid upp en stor mängd glas med alkoholhaltig dryck när det ordnas något festligt tillfälle?
Varför förpassas de några få glas med alkoholfritt innehåll till ett litet hörn av serveringsbordet, reserverade för gravida eller de som kör bil? Kanske kan man tänka på en 50-50 fördelning bland glasen, eller varför inte låta det alkoholfria alternativet ta större plats? Eller lämna bort den alkoholhaltiga drycken helt, många har positiva erfarenheter av det.
Ofta framförs argumentet att alkohol livar upp och skapar god stämning i sociala sammanhang. Under diskussionskvällen konstaterade vi att det inte alltid stämmer och att det finns många alternativ som har precis samma effekt. Aktiviteter och interaktivitet, så som lekar, tävlingar, sång, musik och dans, är bara några exempel på roligheter man kan skapa gemenskap kring.
Vi vill gärna se att samhället uppmuntrar och ger större utrymme och lyfter fram de föreningar och arrangörer som skapar alkoholfria arenor och aktiviteter. Detta skulle också kunna styras i bidragsgivningen.

Att bryta normer är tufft, både i sina egna tankemönster men också i organisationer, man upplevs ofta som tråkig och besvärlig. Vi hoppas inom kort kunna skapa ett nätverk och forum för de som jobbar eller vill jobba med dessa frågor i sin egen förening.
Vi passar också på att lansera hashtaggen ”alkoholfritt”. När ni ordnar något alkoholfritt evenemang och väljer att utmana normen, eller när du som privatperson väljer det alkoholfria alternativet, använd #alkoholfritt på Facebook, Instagram och i andra sociala medier – på så sätt uppmärksammar vi alternativet!
Projektet Vision Nolltolerans
ABF-Åland, Arbetarnas bildningsförbund