DELA

Ålänningar på öronen, igen

Var det någon som trodde att alla problemen med att tillhöra Finland var över efter de senaste månadernas charmoffensiv från öster? Med tanke på att valet i princip varit nästan kliniskt rent från självstyrelsefrågor är det nog tyvärr på det sättet.
Man måste komma ihåg att de flesta av problemen handlar om juridiken runt självstyrelsen. Om man gräver sig igenom texten i självstyrelselagen inser man snabbt att den åländska självstyrelsen egentligen mest handlar om symboler. Den verkliga makten över allt som är det minsta viktigt, den finns i Helsingfors och Bryssel.

Det finns en mängd osynliga begränsningar som ofta ger märkliga resultat. Det mest kända exemplet är konflikten om PAF:s verksamhet. Det senaste exemplet i raden är att Åland ska hålla tassarna borta från så viktiga saker som sexualbrottslagen.
Det måste kännas surt för Lagtinget då det nu det visar sig att Åland, enligt finsk grundlag, bara får motionera om saker som är ”specifikt åländska”. Och varför kollade inte lagutskottet upp det juridiska? Särskilt som det var första gången. Så här slarvigt får man inte bete sig!

Ålänningarna sitter, precis som förut, i en mycket trång självstyrelsekostym där vi i praktiken helt saknar handlingsutrymme i allt annat än symbolfrågor. Det duger inte att bli avfärdade med en klapp på huvudet i Helsingfors så fort ålänningarna blandar sig i ”viktiga saker”. Nu måste den åländska politiken börja handla om självstyrelseutvecklingen igen!
Erik Schütten (Åf)
Lagtinget 124, Saltvik 548