DELA

Åländsk självrannsakan

Ledaren i lördagens Ålandstidning behandlar vårdreformen i riket och kommer därmed in på de åländska kommunernas skatteuttag. Med rätta fråga sig Niklas Lampi hur det kan komma sig att skatteuttaget nästan är jämförbart med rikets kommuner trots att man på Åland överfört sjukvårdens (och även gymnasiestadiets) kostnader till landskapet.

Är det någon (tidningen?) som kan dyka ner i arkiven och belysa hur det kom sig att kommunalskatten inte drastiskt sjönk med ovannämnda överföringar? Och varför inte ta några jämförelsekommuner i riket och se vad skatten där skulle vara utan sjukvårdens och gymnasiestadiets utgifter.

Inför en eventuell folkomröstning om antalet framtida kommuner skulle sådana fakta tydligt visa hur överdimensionerad den åländska kommunstrukturen är med sina 16 kommuner för knappa 30.000 invånare.

I över 20 år har ålänningarna betalat ett skamligt överpris för den kommunala servicen samtidigt som politikerna i tid och otid ondgjort sig över att inte kunna använda skatteverktyget för att till exempel stimulera företagsamhet och inflyttning. Skatteverktyget har funnits där hela tiden, men inte det mod som skulle ha krävts för att ta sig an kommunstrukturen.

Björn-Olof Ehrnström