Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Åländsk eller från högriskland?

Efter att ha läst er insändare den 4:e oktober har jag två frågor till Åländsk Demokrati. Min son är född på Åland, men ser ut att komma från ett “högriskland” på grund av sin hudfärg. Jag skulle behöva hjälp, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara för honom det som er retorik och politik främjar: att han under sin uppväxt och liv som ålänning kommer att per definition vara utpekad och misstänkt för sex- och våldsbrott på grund av sin etnicitet och ursprung och “kanske religion”.

Har ni förslag på hur jag på ett bra sätt kan förklara detta för honom? Jag vill ju inte låta rasistisk. Jag undrar också rent hypotetiskt om ni tycker att han skulle ingå statistiskt i “åländska pojkar och män” eller från ”så kallade högriskländer” som sin far?

OROLIG MAMMA

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Bästa orolig mamma.

Jag hoppas att att du förstår betydelsen av att försöka få reda på eventuella bakgrundsfaktorer. I en dylik undersökning, så brukar man använda: Född i landet, född utomlands, eventuellt världsdelar.

Så din son kommer nog att klassas som ”ålänning”. Det är snarare en klassificering av kultur. Absolut inte färg. Så du och din son behöver inte vara oroliga. I alla fall om ÅD får styra undersökningen.

Och vi hoppas på detta sätt att man lättare kan sätta in förebyggande åtgärder där det behövs.

Vänligen

STEPHAN TOIVONEN (ÅLD)