DELA

Ålands Sjödagar är viktiga för sommar-Åland

Läser i lokaltidningen att det inte blir några sjödagar. Som orsak anges att det inte finns tillräckligt med frivilliga krafter för att arrangera det populära sommarevenemanget. Det står även att läsa att stiftelsen Sjökvarteret tackat nej till att bistå evenemanget. Det här känns riktigt tråkigt, tycker jag.

Under min politiska tid i Mariehamn har jag kämpat i flera år för att höja verksamhetsbidraget till Stiftelsen sjökvarteret. I december 2021 fick mitt förslag om höjt bidrag majoritet i stadsstyrelsen när vi behandlade bidrag för drift och underhåll 2022 till Stiftelsen sjökvarteret.

Undertecknad föreslog att stadsstyrelsen beslutar att utbetala ett verksamhetsbidrag för 2022 om 40 000 euro till Stiftelsen Sjökvarteret. Av dessa skall de extra 10 000 vara direkt riktade till turistevenemang under sommaren.

Sjökvarteret är en viktig oas i Mariehamn och även en viktig plats för de som besöker destinationen Mariehamn.

Evenemang som Ålands Sjödagar intresserar och attraherar många människor. Åland firar nu 100 år, Mariehamn och hela Åland har en fantastisk sjöfartshistoria. Då läggs Ålands Sjödagar ned.

Det är skillnad på Ålands Sjödagar och Stiftelsen Sjökvarteret och båda har olika uppdrag. Stiftelsens har ägardirektiv och jag har sagt det tidigare. Bolagisera sjökvarteret. Samla föreningarna och jobba målmedvetet framåt tillsammans och utveckla området.

Men jag är lite nyfiken på vad Stiftelsen sjökvarteret har på gång med de extra penningmedel för turistevenemang som tilldelats dem. Är det andra sjöfartsevenemang på gång i området i sommar?

För mig känns det väldigt märkligt att man är med och avslutar en sjöfartstradition som samlat många människor i området och som även gjort att även Sjökvarteret utvecklats som besök- och utflyktsmål.

Gör om, gör rätt, utveckla Åland Sjödagar och hela området, speciellt när extra pengar tilldelats till Stiftelsen. Vi skall tillsammans utveckla destinationen Åland inte montera ned den.

Anders Holmberg
Företagare och politiker Mariehamn

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp