DELA

Ålands Radio skickar pengar till lågskattezon

Den 15 maj klockan 16.57 publicerade Ålands Radio ett inlägg på sin Facbook-sida där man försöker dra in prenumeranter till ett nyhetsbrev vars tekniska lösning levereras av en amerikansk mailtjänst som heter Mailchimp.

Detta inlägg spreds efterkommande dagar som en betald annons i nätjätten Facebooks annonsnätverk. Annonsen frontas av Ålands Radios redaktionschef Camilla Karlsson-Hendersson. Trafiken skickas därefter till en amerikansk hemsida där besökaren får 46 olika spårningskakor placerade på sig.

Besökaren uppmanas därefter att prenumerera på deras nyhetsbrev i en miljö som ser redaktionell ut, men där framgår inte att man då godkänner att Ålands Radio och Mailchimp i framtiden kommer att kunna utföra avancerad spårning i form av att de kommer att kunna se vem som öppnar ett mail, hur många gånger och vilken tid läsaren gör det.

Här är det första övertrampet som Ålands Radio gör: Man ägnar sig åt att spåra lyssnare och läsare genom att samla in information om besökarna genom s.k “content marketing”-kanaler. Dessa används i normala fall av företag som vill samla information om hur kunder interagerar med företagets innehåll, vars syfte är att sälja en produkt eller en tjänst.

Man berättar inte heller någon gång under steget till “prenumerant” vad för slags information man samlar in eller att man gör det genom en tredjepart som befinner sig utanför Europa.

Det andra övertrampet är att man använder ålänningars skattepengar för att betala för annonsplats på Facebook. Pengar som för övrigt skickas utomlands till lågskattezonen Irland. Får man två miljoner euro årligen till att upprätthålla sina egna kanaler bör man kanske använda dessa. Vill man gå ut i andra kanaler är det inte orimligt att använda sig av de lokala kommersiella aktörer som finns, såsom Ålandstidningen, Nya Åland och SteelFM.

Om man ska titta närmare på innehållet i annonsen ser man en stor bild på Ålands Radios redaktionschef Camilla Karlsson-Hendersson. En annons som denna kan visas tusentals gånger. Var finns relevansen i att lyfta fram en enskild medarbetare på det sättet?

Personligt varumärkesbyggande med offentliga medel borde göras med stor aktsamhet med tanke på hur det exempelvis skulle kunna gynna exempelvis en framtida politisk karriär för den som får sitt ansikte utskickat till tusentals tittare. Något som man på Ålands Radio vet att sker.

Om vi ska analysera innehållet i nyhetsbrevet så vill undertecknad argumentera för att man kan se drag av nepotism. Hela 50 % av de namngivna individuella musikerna som lyfts fram i texten jobbar eller har jobbat på Ålands Radio. Ena är dessutom en före detta landskaps- och stadspolitiker.

När man jobbar med offentliga medel är det inte orimligt att man förhåller sig extra försiktig i fall som dessa.

JANNIK SVENSSON

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Ålands Radio och tv:s nyhetsbrev är inget annat än ett vanligt nyhetsbrev där vi informerar om våra program som sänds i Ålands Radio och Ålandskanalen.

Tjänsten vi använder för att få ut våra nyhetsbrev heter Mailchimp och det finns en länk till Mailchimps integritetspolicy som man kan läsa innan man börjar prenumerera på nyhetsbrevet.

När det gäller marknadsföringen på Facebook har det förts en diskussion i bolagets styrelse om att vi ska försöka komma ut på bredare front, och kanske särskilt till yngre människor som rör sig på de här plattformerna. Det här är inte några konstigheter, vi har tidigare också använt oss av lokaltidningarna för annonsering.

När det gäller innehållet i Ålandskanalen försöker vi under rådande coronaläge att så långt det går vara tillmötesgående och tillgängliggöra lokala tv-produktioner. Produktionerna ska dock uppfylla kriterierna för public service, vilket bland annat innebär att de ska vara reklamfria och inte vidareförmedla några politiska budskap.

CAMILLA KARLSSON-HENDERSON

REDAKTIONSCHEF OCH ANSVARIG UTGIVARE ÅLANDS RADIO OCH TV