DELA

Ålands Radio följer journalistisk praxis

Svar till chefredaktör Anna Björkroos ledarstick i gårdagens Nya Åland.

Lagtingsledamot Marcus Måtar medverkade i Ålands Radio den 13 februari för att kommentera Nya Ålands granskning.

När Marcus Måtar kritiserade särskilda personer i den direktsända intervjun så inflikade programledarna snabbt att personerna inte fanns på plats för att bemöta kritiken. Helt enligt journalistisk praxis.

Dagen efter, den 14 februari, publicerade Ålands Radio en intervju med tidigare kansliminister Nina Fellman som fick bemöta den kritik som Marcus Måtar givit henne och landskapets tjänstemän. Också det helt enligt journalistisk praxis.

Att sedan Nya Åland och deras journalister kritiseras av den person som granskats av tidningen är nog något som man som nyhetsmedia får vara beredd på och också tåla.

Nya Åland har dessutom, till skillnad från många andra, sina egna kanaler där de enkelt kan lyfta ämnet och bemöta kritiken.

CAMILLA KARLSSON-HENDERSON

REDAKTIONSCHEF OCH ANSVARIG UTGIVARE, ÅLANDS RADIO OCH TV

REDAKTIONEN SVARAR:

Att Nya Åland får kritik är givetvis någonting tidningen är van vid och tål. Men det är skillnad på att vara kritisk mot tidningens agerande och att få fritt utrymme att sprida konspirationsteorier.

Påståenden om att tidningen skulle ha en underliggande agenda att smutskasta enskilda politiker är givetvis inte sant. Att en lagtingsledamot får påstå det oemotsagd i public service-radio är problematiskt. För inte nog med att Måtar i direktsändning lade fram sina teorier, i åtminstone tre artiklar på radions egen hemsida upprepades detta påstående.

Om Ålands Radio ansåg Måtars uttalanden sådana att de krävde ett bemötande av Nina Fellman, borde radion inte rimligtvis ha kommit till samma slutsats gällande Nya Åland?

JOHAN ORRE