DELA

Ålands plats i den globaliserade världen

I dagens globaliserade och internationella värld ökar konkurrensen inom alla branscher.

Den ökade konkurrensen är förstås bra för kunden eftersom den oftast leder till lägre priser. För företagens del leder till konkurrensen till att de utvecklas och får tänka i nya banor vilket ju låter sunt. Samtidigt måste företagen kämpa mera för sin överlevnad när andra företag utifrån börjar ta marknadsandelar. För att klara kampen behöver företagen antingen erbjuda lägre priser än sina konkurrenter, bättre kvalitet eller nischa sig och ge ett mervärde som till exempel god service.Hur passar då de åländska företagen in i den hårdare konkurrensutsatta marknaden som Åland har blivit när kedjor och företag utifrån etablerat sig? De företag som finns på Åland är små i jämförelse med sina internationella konkurrenter varför det blir svårt att konkurrera om priset.

De åländska möjligheterna ligger i att erbjuda produkter av hög kvalitet och ge en god service åt kunderna, skapa ett mervärde.

Det tycker jag att de åländska företagen faktiskt lyckas med och därför väljer jag oftast åländska företag framom deras konkurrenter, även om det innebär en lite högre kostnad.

För att de åländska företagen ska kunna behålla sina marknadsandelar så gäller det att fortsätta hålla hög kvalitet och god service för att undvika att kunder går över till konkurrenterna. Självklart satsar även konkurrenterna på hög kvalitet och god service men så länge de inhemska företagen behåller förtroendet så klarar de konkurrensen från de ”uthemska” företagen. Som jag skrev i stycket ovanför väljer jag oftast åländska företag och det samma har jag gjort när det gäller telefonoperatör, jag väljder det ålädnska alternativet Ålcom.

För mig har Ålcom alltid haft bra service och det har aldrig varit något problem, tills denna vecka.

Denna vecka har jag råkat ut för två incidenter som gjort att jag förlorat en del av det förtroende som jag en gång haft för företaget. Det första var en mindre sak som berodde på slarv från personalen men det är sånt händer.

Den andra incidentern gällde en reparation av en telefon som det sades att skulle vara ett garantijobb och ta 1 till 2 veckor att fixa. Den här veckan (efter två veckor) får jag ett samtal där de säger att reparationen skulle kosta lika mycket som en ny telefon (telefonen var för övrigt bara en månad gammal), reparationen som dom 2 veckor tidigare sagt att skulle gå på garantin.

Ja först blir man ju förbannad och därefter besviken.

När man förklarar situationen åt dem så visar de ingen smidighet eller flexibilitet att lösa problemet och inse att de ställt till det lite för sig, det är bara att betala reparationen eller att betala 50 euro (undersökningsavgift) och få tillbaka sin trasiga telefon. När man sedan frågar om man inte kan lita på vad deras personal säger när man lämnar in sin telefon för reparation så rycker de lite nonchalant på axlarna.

Det upplever jag inte som god service och är besviken på att ett företag som jag haft förtroende för inte längre verkar klara av att behålla sin plats i den globaliserade världen där god service blir allt viktigare.

Gunnar Westling

Saltvikare

Svar: Tack Gunnar för din insändare.

Det är som du säger en globaliserad värld vi lever i och de telefoner vi säljer är en del av den globaliserade världen. Det finns strikta regelverk och prissättningar kring de mobiltelefoner som vi säljer och det finns även tydligt utpekat vilka som får ge garantiservice.

För vår del är det viktigt att vi håller oss till de regelverken så att du som kund får service av en auktoriserad verkstad. Detta medför dock att priset för servicen blir högt. Detta är vi de första att beklaga men sådant är fallet. Det finns dock andra möjligheter till icke auktoriserad service till ett lägre pris men då är telefontillverkaren ytterst noga med att överföra eventuella framtida fel på dig som kund. Det verkar dock ha skett ett missförstånd gällande undersökningsavgiften så du är hjärtligt välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare med den aktuella frågan.

Daniel Dahlén

Ålcom