DELA

Ålands parker för mjäkiga

Jag önskar framföra perspektiv samt förslag angående den nuvarande situationen för Ålands barn och ungdomar.

Lite bakgrund: Jag fick mitt första barn 2016 och har sedan dess pendlat mellan att bo på Åland och utomlands, där jag vistats bland annat på ställen som Israel, Malta och Sverige. Detta har vidgat mina vyer och perspektiv på otaliga sätt. Nu till min ståndpunkt:

Åland är en absolut fantastisk plats för barn och unga att växa upp, tryggheten och närheten till naturen är bara två praktexempel.

Min upplevelse är dock att utbudet av fritidsaktiviteter i form av lek, där barnet verkligen kan få utlopp för sin energi i kontakt med andra barn är otroligt begränsad.

Barn behöver få vara barn och barnets viktigaste medel för utveckling på alla plan är lek och socialt utbyte med andra individer.

De parker som erbjuds på Åland är helt enkelt mjäkliga och min upplevelse är att på grund av dessa fjuttiga formationer inte signalerar barn och barnfamiljer till att sammanstråla och fröjdas tillsammans under sin lediga tid, lever vi inte ut vår fulla potential på Åland i skapandet och formandet av framtidens vuxna.

Jämförelsevis, på platser vi besökt runt om i världen är detta av hög prioritet, de förstår innebörden av en investering för barnens nöje, vuxnas frid samt den samhörighet som frodas på sådana platser.

Det är en plats för avlastning, lek, fröjd och gemenskap vilket jag tror många barnfamiljer på Åland samt besökande turister hade uppskattat högt.

Min vision är en plats man kan ta sina barn till centralt i Mariehamn som både barnen och de vuxna kan se fram emot, leka, picknicka och dela glädje i gemenskap.

En plats dit även lite äldre barn kan söka sig och fortsättningsvis få vara barn, en plats för Alla.

Vi behöver se över hur vi investerar vårat kapital och fundera över vad som verkligen räknas, vad vi vill se växa, vad som är viktigast för våra barns och vårt gemensamma välbefinnande och välfärd.

NELL COHEN