DELA

Ålands och Färöarnas flaggdag sammanfaller

På söndag kan vi fira dubbla flaggdagar i Norden då Ålands flaggdag den sista söndagen i april sammanfaller med Färöarnas fasta flaggdag den 25 april. Ålands flagga firades första gången som officiell flagga den 24 april 1954.

Färöarnas flagga godkändes 25 april 1940 av Storbritannien som på grund av andra världskriget ockuperade Färöarna medan Tyskland ockuperade Danmark. Nordatlanten blev en krigszon som avgränsade Danmark från riksdelarna Färöarna, Island och Grönland. För fiskeflottan var det livsfarligt att bära dansk flagga.

Färöarnas flagga fanns redan sedan 1919, en korsflagga med rött kors med blå rand på vit duk. Danmark hade motsatt sig idén så det användes enbart inofficiellt. När Färöarna blev ett självstyrt land 1948 godkändes flaggan officiellt.

 

När Åland blivit ett självstyrt örike 1921 behövdes en flagga. Till sångfesten 1922 flaggades det med en trevådig blå gul blå flagga för första gången som blev mycket populär. Flera varianter fanns, men Finland motsatte sig så långt att lantrådet Carl Björkman dömdes 5 dagsböter eller 10 dygns fängelse för hissande av fel flagga. Fängelse har Danmark inte tilldelat färöiska politiker.

Skillnaden är att Färöarnas flagga tillkommit före självstyrelsen 1948 och motståndet därför befogat, men godkändes officiellt av Danmark så snart självstyrelsen var en realitet medan Ålands flagga tillkommer efter självstyrelsen 1921 och borde därför inte ge anledning till det motstånd Finland uppvisade.

I dag har Åland tre historiska flaggdagar, demilitariseringen, flaggdagen och självstyrelsen. Färöarna har 18 flaggdagar flaggdagen, nationalfågeldagen, nationaldagen, nordiska nationaldagar, nordensdag, högtider och internationella dagar.

 

Färöarnas flagga började bland stormakterna och har fortsatt så. Det har hissats på världens fjälltoppar på Kilimanjaro i Afrika, på Mount Blanc i Europa 2010, på Aconcagua i Sydamerika 2012 och på världens högsta berg Mount Everest i Asien 2014. Det representerar Färöarna i sport i EM och fotboll i VM. På internationella vatten vajar flaggan på allahanda fartyg eftersom man har eget skeppsregister och det vajar internationellt vid Färöarnas representationer i Reykjavík, London, Köpenhamn, Bryssel, Peking, Moskva och Tel Aviv. Ålands flagga vajar internationellt vid Finlands representation i Bryssel.

 

Färöiska flaggan firas sedan 1947 med pomp och ståt med hornorkester, procession och flaggbärare på häst och tal. Det direktsänds i Färöarnas radio med reportage i teve och tidningar. Flaggan hyllas med en väl känd flaggsång och flaggdagen är halv fridag. Färöarnas flagga heter Märket.

Ålands flagga bekänner färg till det svenska språket och kulturen enligt självstyrelsen. ’Säg det med färg’ skulle kunna vara Ålands flaggas namn när det så träffsäkert symboliserar grundfärgerna med röd granit inramad av solstrålar mitt i det blå havet. Grattis Åland och grattis Färöarna.

 

MAIKEN POULSEN ENGLUND

ORDFÖRANDE I FÖRENINGEN NORDEN PÅ ÅLAND