DELA

Ålands Lyceum kan, men inte Ålands Yrkesgymnasium

Ålands Lyceums dimission ska vara i Alandica som brukligt, men Ålands Yrkesgymnasium ska vara i Lyceets gymnastiksal. Hur kunde det bli så?

Jag tror inte ni har förstått hur viktigt det är för ungdomarna att känna sig likvärdiga. Nu känner de sig diskriminerade och mindre värda. Var inte gymnasiereformen till för att få bort gamla tankesätt om att vissa studier är viktigare än andra? Nu visar ni att den tanken inte är så viktig. Allt sunt förnuft och medkänsla blåste bort över en natt i och med pandemins ankomst.

Under rådande omständigheter så förstår jag att restriktionerna sätter käppar i hjulet, men väljer man att se hinder istället för möjligheter blir resultatet så här.

Grundskolan har öppnat, med vissa restriktioner om att hålla avstånd. Men man är nog rätt enfaldig om man tror att dessa kan hålla där elever och lärare ska röra sig till och från olika platser, ha raster, åka skolskjuts och utföra skolarbete i klassrummen. Man skulle tycka att restriktioner om att hålla avstånd skulle vara lätta att följa under en gymnasiedimission, där man ska hantera vuxna människor som ska sitta på givna platser.

Jag ser ett Åland som tappat all vett och sans, blivit mindre demokratiskt och medkännande och där självstyrelsen inte var mycket värd.

Min förhoppning är att Ålands Yrkesgymnasium ännu kan tänka om i frågan, för i det här läget har ni tappat många ungdomars förtroende helt. Och vad är viktigare, att hålla fast vid principer eller att visa sig ödmjuk och gå igenom denna dimission med flaggan i topp.

ANNIKA HITONEN
LÄRARE OCH FÖRÄLDER TILL EN BLIVANDE SOCIOKANT