DELA

Ålands framtid under lupp

Lemströms kanal firade jubileum under ett kanalkalas för ett antal år sedan. Man ställde ut en historisk urna, som jag och vännen Eva stod och beundrade. Då ställer sig en äldre man bredvid oss och läser uppenbarligen infoskylten på flera språk, varpå han vänder sig till oss damer och säger: ”Finska är bara ett läte, men estniskan är ett vackert språk.”

Då ilsknade jag till och frågade om han inte visste att finska och estniska är så närbesläktade språk att man förstår en del estniska om man kan litet finska. Det kände han uppenbarligen inte till, men sade stolt: ”Jag hör till Fria Åland.” Varpå jag fräste:”Ja, det kunde jag ju gissa och till det partiet ansluter jag mig aldrig.”

Fria Åland eller det moderniserade namnet Ålands Framtid: ni tycks ha högt i tak vad diskriminerande uttalanden beträffar och till och med diskriminering i handling. Råkar känna till att en liten familj blev vräkt från kommunen ”Solsidans” lägenhet på grund av att en i familjen tidvis led av mentala problem. Familjen saknade dessutom åländskt rotsystem, men i grannkommunen österut öppnade man sina hjärtan och hade ledig bostad.

Kom själv som ”båtflykting” österifrån 1966 och saknar rätt ö-ljud och har tydligen också fel partibok. Det kan ta sig rätt märkliga uttryck: Hade varit bortrest ett par veckor och stod i mitt förråd och letade efter nya vinterjackan som jag hade ett svagt minne av att jag hade lagt i en egen låda med tydlig text på. Hade lämnat förrådsdörren olåst sen flytten för jag trodde ju mig bo bland vänner. Då uppenbarar sig en Ålands framtid-sympatisör i dörren och fräser bland annat: ”Och jag som trodde du skulle vara vettigare då du kommer hem från psyket. Hur skall du kunna bo kvar i N-gården efter det här!”

Hur kunde ”damen” veta om jag varit i Thailand eller på nån klinik?

Tyvärr är ju alla kliniker i dag sammanbyggda så alla kan se genom vilken dörr du går in. Inte så smart! Jackan hittades en annan dag med texten vänd mot väggen! Samma ”dam”råkade i förrådet se Finlands flagga, som jag ärvt efter mina föräldrar, varpå hon säger: ”Min Anna skulle bli galen om hon fick se den hissad här på N-gården.”

Den flaggan kommer garanterat att hissas nästa födelsedag och eventuellt den 6.12.2016 också! Har med proffsigt stöd blivit rätt kaxig av mig och har alltid klorna vässta numera.

Är ju väl medveten om att Ålands Framtid inte är det enda ”partiet” som gömmer rasistiska och främlingsfientliga åsikter. Tycker det är beklagligt att vi har valt in personer med ytterst litet väljarunderstöd men som högljutt och nästan dagligen får torgföra sina åsikter i i massmedia. Vi har ju yttrandefrihet i landet och jag har tacksamt noterat pressens försök att slå hål på myter och fördomar, men också vi vanliga väljare borde i högre grad än i dag säga ifrån genom att delta i debatten.

Det blir inte bättre i vårt samhälle av att man knyter näven i byxfickan.

Främling