DELA

Åland United ska ha samma stöd

Åland United blev finska cupens vinnare 2020 och höjer således ribban för alla finska damlag. Åland har fantastiska fotbollsspelare, både på herr- och damsidan.

Att tacka har vi många eldsjälar, duktiga spelare, tränare och sponsorer. På jämställdhetssidan finns det dock ännu övrigt att önska och vi politiker bör öppna våra ögon. På det sätt vi kan skall vi jämlikt se till att damerna har det de behöver för att avsluta nuvarande säsong och förbereda sig för kommande säsong och för att kunna försvara titeln.

När IFK Mariehamn blev finska mästare eller när de tog hem cupen blev det en stor fest och laget fick penninggåvor från Mariehamns stad och landskapet.

Diskussionen om jämställdhet inom sport har pågått under lång tid. Vi politiker kan påverka de samhälleliga insatserna så, att de är lika både när det är dammatch och herrmatch. Således skall exempelvis ambulanser och räddningspersonal vara tillgängliga på samma sätt oavsett om det är dam- eller herrmatch, vidare skall lagens tillgång till omklädningsrum vara lika. Vår uppfattning är att så nu inte är fallet.

Vi politiker kan så klart inte gå in och styra över biljettintäkter och sponsoravtal, men vi kan gå in och se till att man från offentligt håll fördelar lika mycket stöd till damerna som till herrarna. Detta skall gälla såväl pengar som tillgång till infrastruktur och -tjänster.

Obunden Samling vill därför slå ett slag för att vi nu i Mariehamns stad och landskapet fördelar ut samma summor till Åland United som man delade ut till herrlaget i motsvarande situation. Vi vill att Åland United får tillgång till samma offentliga tjänster och infrastruktur som herrlaget.

OBUNDEN SAMLING