DELA

Åland, Snåland, Stenåldersland

Det har varit långhelg. Tid att tänka och reflektera. Jag tog en lång promenad med hunden genom fina lilla Mariehamn. Kryssandes mellan trafikhindren på Ålandsvägen.

Jag flyttade åter till Sverige, efter 26 år på Åland, men efter ytterligare två år i utkanten av Kungliga Hufvudstaden stod jag inte ut längre. Som jag längtade hem! Jag körde buss, och bodde jättefint, långt ute på landet. Nära skogar, fält och hästar. Massor av småfåglar i trädgården.

Men varje ledig dag skyndade jag mig hem till ön. Så… nej… jag är inte svensk. Jag är ålänning. Stolt ålänning!

Men när jag promenerar med hunden på Ålandsvägen och ser mig omkring – så ser jag Åland som det är, känns det som. Med nyktra ”svenska” ögon. Så som turisterna ser oss, tror jag!

Det är bra att man gör om Ålandsvägen och bygger fartgupp. Det kommer bli fint, tror jag.

Just nu känns det som att detta är det enda riktigt viktiga samtalsämnet på vår ö-grupp. Ska det verkligen vara grå kantstenar? Hur ska de hinna klart i tid? Och… varför får jag inte köra på Ålandsvägen i dag, där jag kört sedan jag fick körkort. En skandal, med åländska mått mätt.

Kanske vi är lite hemmablinda, vi ålänningar? Men varför måste vi vara så förbaskat snåla. Det är trist, tycker jag. Varför tror vi att alla turister tänker som vi tänker.

Vi, som vet allt om ön. Varför har vi inte råd att tvätta bort mögel från hållplats-skyltar? Varför har vi inte råd att sätta upp ordentliga info-skyltar, som berättar vart hållplatsen flyttat? Varför kan inte jag och mina svenska vänner betala med kort på Ålandstrafikens bussar? Åland, Snåland, Stenåldersland!

Ålandstrafikens bussar är förmodligen ensamma på Åland om att inte acceptera kort eller betalning med smart telefon – nu när till och med Rökerirondellens korvkiosk tar emot kort.

Men vi förutsätter att gäster till Åland har kontanter till just bussen! Märkligt.

Vi lever på turister , många av oss. Vi säljer och guidar och lagar mat och syr och stickar och odlar och tjänar pengar på de gäster som kommer hit. Det tar vi mycket betalt för. Vi är dyrare än våra estniska kollegor! Men vi har blivit hemmablinda, tror jag!

Jag tror vi behöver skärpa oss, helt enkelt!

Mats Granesäter

Hammarland