DELA

Åland ingen sovjetstat

När jag hade läst artikeln angående radio/TV-styrelsens senaste beslut min första tanke var att skrika ”Akta!”. Jag blev förvånad och deprimerad. Detta beslut var något jag kunde förvänta mig i ett sovjetiskt land eller i en bananrepublik, men aldrig här! Jag har bott i Sovjetunionen, så jag vet vad det handlar om.

Om en tjänstemans beslut inte bestäms genom lag utom genom politiska prioriteringar – trots lagen – måste vi alla klart förstå att det kan vara början av en destruktiv process mot demokrati och rättssäkerhet.
Kom ihåg att steget är kort mellan censur, partipolitisk påverkan på administration och förföljelse av opponenter. Politisk censur är inte bara orättvisa och olagliga metoder samt helt felaktiga byråkratiska lösningar, men det är också en farlig vana. Det är som en hård drog – en gång är en gång för mycket.

Säkert att vi alla tror på att om något är helt lagligt, men man tycker inte om det, man kan kritisera det eller ändra lag. Vi ska värna att få leva i ett tryggt, fritt, rättvist samhälle med demokrati och yttrandefrihet.
Oleg Kasianov (S)