DELA

Åland – En brun ö i ett dött hav?

Miljön har inte fått sitt rätta utrymme i detta val heller. Det pratas om pengar, vilket är viktigt. Men det är även en ren miljö. Om vi vill att Ålands barn ska få plaska i vattnet på sommarstugan, meta i solnedgången, gå på bärjakt i skogen, då är det action som krävs.
Alla partier vill att Åland ska bli ett miljöföredöme. Bra! Men hur? När? Ordet föredöme innebär för mig att ligga steget före, sikta högst, vara en förebild. Det innebär att konkreta mål måste sättas och efterföljas. Det innebär ibland lite obekväma beslut. Men, vi behöver mod att se framåt ändå!

På Gotland och Öland har de vågat ta tag i saker och har många konkreta delmål mot ett hållbart samhälle. Till exempel ska båda vara klimatneutrala år 2025. Jag undrar, varför har inte Åland samma mål? Har det varit brist på mod, handlingskraft eller framtidstro?
Det har skrivits många rapporter om Ålands miljö, och vad som kan behöva göras. Och ett faktaunderlag är viktigt! Men att skriva rapport efter rapport blir lite som att gunga gungstol – det känns som man gör något, men inget händer. Man behöver ta steget vidare.
Jag tänker att vågar jag frisnorkla med hajar och träna världens aggressivaste självförsvar, ja då vågar jag arbeta för att införa en konkret miljöpolitik på Åland!
Karolina Gottberg LT 101
Ålands Framtid