DELA

ÅHS informerar om vaccinationsordningen

Personal inom hemtjänsten i Mariehamns stad efterfrågar i en insändare information om hur olika grupper inom äldreomsorgen prioriteras i vaccinationsordningen. Nu har dessutom nya direktiv utkommit där 12 veckor införs mellan vaccinspruta ett och två.

Det är bara att konstatera att behovet av information och klara besked är ännu större än vanligt i pandemitider. För att undvika oliklydande direktiv och felaktig information är det ytterst centralt att behörig myndighet informerar om vad som gäller. Annars hamnar vi lätt i en situation som liknar leken ”trasiga telefonen”. Välviljan att informera anställda och medborgare kan lätt slå fel genom att exempelvis föråldrad information hänger kvar och förmedlas vidare.

När det gäller aktuell information om vem som vaccineras och i vilken ordning är det ÅHS som är ansvarig myndighet på Åland, och ÅHS följer THL:s direktiv. Tidtabellen för coronavaccineringen finns på ÅHS hemsida. I övrigt kan vi också rekommendera landsskapsregeringens återkommande presskonferenser där också allmänheten, genom lokalmedias goda försorg, ges möjlighet att ställa frågor.

INGRID ZETTERMAN

STYRELSEORDFÖRANDE MARIEHAMNS STAD

WILLE VALVE

STYRELSEORDFÖRANDE ÅHS