DELA

25 år med Barnkonventionen

Den 25 mars 1991 var en historisk dag för barn på Åland. Då antog det åländska parlamentet den finländska anslutningen till FN:s konvention om barnets rättigheter, eller Barnkonventionen som den allmänt kallas. I år är det alltså 25 år sedan Ålands landsting, som det hette då, åtog sig att använda alla tillgängliga resurser för att uppfylla detta internationella traktat.

Arbetet med att förverkliga och efterleva de åtaganden som konventionen ålägger samhället är ständigt aktuellt. Detta var någonting som lagutskottets dåvarande ordförande Gunnevi Nordman noterade och problematiserade kring i sitt anförande i parlamentet den 25 mars 1991 inför beslutet kring ett godkännande av Barnkonventionen:

”Konventionen om barnets rättigheter känns angelägen, mer angelägen än många av de konventioner som vi här i landstinget behandlat genom åren. Trots att vi här på Åland säkert är närmare intentionerna i artikeln än många av de över 100 staterna som har skrivit under fördraget finns det nog skäl att fråga om vi helt kan leva upp till andan och meningen, om vi faktiskt alltid och i alla avseenden värnar om barnets rättigheter ur barnets synvinkel och med tanke på barnets bästa, för det är det som är syftet med konventionen. Det är väl säkert så att vi många gånger rör oss ute i gränslandet.”

Ålands ambition att som en självstyrande del av Finland besluta att anta Barnkonventionen var ett steg mot ett bättre samhälle för våra barn. För Rädda Barnen är Barnkonventionen en ledstjärna. Allt Rädda Barnens arbete utgår från konventionen och vi kämpar för att alla barn, lokalt och internationellt, ska ha tillgång till de rättigheter som är fastslagna i Barnkonventionen.

Lagutskottets ordförande Gunnevi Nordmans resonemang kring huruvida Åland kan leva upp till konventionens intention är fortfarande aktuell. Implementeringsprocessen av Barnkonventionen har kommit en bit på vägen, men fortfarande återstår hårt arbete. Att investera tid, energi och pengar i att förbättra för barn är inte bara lovvärt utan en skyldighet under åländsk, finsk och internationell lag. Därför välkomnar vi de skrivningar som finns i regeringsprogrammet för lantrådet Katrin Sjögrens regering gällande barn och barns rättigheter och ser fram emot att följa förverkligandet av dessa.

Arbetet med att förverkliga Barnkonventionens 54 artiklar är dock inte enbart ett uppdrag som åläggs staten eller självstyrelsen. I detta arbete är våra 16 kommuner viktiga aktörer. Här finns centrala verksamheter som har direkt koppling till barns vardag.

Möjligheten att skapa förändring stannar inte heller på kommunkansliet. I arbetet med att förverkliga Barnkonventionen har vi alla möjlighet att göra skillnad. Varje dag.

Rädda Barnen

på Åland r.f.